Всички жилищни сгради трябва да се снабдят с технически паспорт,

...
Всички жилищни сгради трябва да се снабдят с технически паспорт,
Коментари Харесай

„Телеграф“: 300 лева за технически паспорт на апартамента

Всички жилищни здания би трябвало да се снабдят с механически паспорт, който да удостоверява положението на структурата, енергийните загуби и други значими характерности.

Собствениците на жилища ще би трябвало да се бръкнат за механически паспорт на парцела. За апартамент от 60 квадрата той ще коства сред 180 и 300 лв..

Всички жилищни здания би трябвало да се снабдят с механически паспорт, който да удостоверява положението на структурата, енергийните загуби и други значими характерности, най-късно до 2022 година Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройство, представени от „ Телеграф “.

Повечето от постройките в панелните квартали са остарели и може да са получили градивни проблеми. При някои има поддаване на основите, на други са отстранени носещи стени при всеобщото създаване на балконите като в допълнение помещение към кухнята или хола през последните години. Сградите би трябвало да се изследват и за сеизмична резистентност.

Затова издаването на механически паспорт ще става след градивно и енергийно проучване на блока, обясниха от компаниите, сертифицирани да вършат такива обследвания.

Цените на инспекциите са сред 3 и 5 лв. на квадратен метър. Това значи, че притежателят на апартамент 60 квадрата ще би трябвало да заплати сред 180 лв. и до 300 лв. дружно с паспорта.

До крайния период, в който всяка постройка би трябвало да има паспорт, остават по-малко от две години. Ако домоуправителите на етажната благосъстоятелност стартират да събират средства от всеки съсобственик за обезпечаване на минималната сума за паспорт на блока, при месечна вноска на апартамент от 15 лв. сумата ще бъде събрана за 12 месеца, а при вноска 7,50 – за 24 месеца.

Профилактичният обзор на старите здания ще бъде наложителен, и не би трябвало да се оставя за последните дни преди крайния период. Засега не се обмисля отсрочване на условието за паспортите.

Ако живеещите в блока не си поръчат сами проучване до 2022 година, кметът на съответната община може да разпореди правенето на паспорт от името на етажната благосъстоятелност. Ако по-късно тя не заплати обследването, ще си събере парите по правосъден ред.

Ползата от издадения паспорт е, че животът в постройката става по-сигурен. Във всички случаи парцелите в здания с паспорт ще могат да се продават по-скъпо.

Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от постройката ори имотни покупко-продажби.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили ваша
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР