Всички искат регулация на свободното къмпингуване, но не могат да

...
Всички искат регулация на свободното къмпингуване, но не могат да
Коментари Харесай

Поредна работна група ще се опита да изработи нормативни правила за свободното къмпингуване

Всички желаят регулация на свободното къмпингуване, само че не могат да решат каква тъкмо да бъде тя.

Това е главният извод от провелата се през днешния ден кръгла маса на тематика " Регулация на дивото и свободното къмпингуване ", проведена от Народния представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев с присъединяване на представители на виновните министерства, представители на локалната власт и цивилен организации.

Темата всяко лято попада в полезрението на политиците, само че към този момент четири години властимащите не съумяват да вкарат правила за " къмпирането отвън къмпинги ", откакто през 2019 година по бяха направени промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които се вкарва възбрана за къмпингуване тук-там, които не са особено избрани за задачата, и отрежда тези места да се дефинират с разпоредба.

 Депутатите одобриха регулации на свободното къмпингуване Депутатите одобриха регулации на свободното къмпингуване

Оттогава до в този момент тази разпоредба е в непрестанен развой на разработване. През 2021 година ръководещите бяха постигнали подготвеност да одобряват правила, само че заложените текстове провокираха недоволството на и процесът забуксува.

На идната година ведомствата, виновни за изработването на разпоредбите, се разминаха в позициите си за напредъка по тематиката - тогава от Министерството на районното развиване и благоустройството обявиха пред " Дневник ", че работата на междуведомствената работна група по правенето на плана на наредбата продължава и е на стадий разискване на финалните текстове, до момента в който от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прецизираха, че работната група е образувана едвам на 21 юни 2022 година, а работата ѝ още не е почнала.

Година по-късно ръководещите още веднъж възнамеряват основаването на работна група, която да се опита да създаде нормативен документ, въвеждащ правила за свободно къмпингуване. Очаква се тя да проработи през август и до края на 2023 година да е подготвена с план за разпоредба, който да бъде гласуван при започване на идната година.

Вечните съперници

Дискусията по въпроса за дивото къмпингуване през днешния ден още веднъж сблъска гледните точки на общините и представителите на разнообразни сдружения в бранша. От една страна локалните управляващи се оплакаха най-много от боклука, който оставят къмпингуващите, от увреждането на предпазените зони и невъзможността за налагане на санкции на нарушителите. От своя страна природозащитните организации и специалисти акцентираха, че проектонаредбата не предлага регулация, а постанова възбрана за нощуване отвън формалните къмпинги и акцентираха нуждата от цялостна тактика.

Кметовете на Шабла и Царево - Мариян Александров и Георги Лапчев се сплотиха към позицията, че би трябвало да има " най-малко някакъв " правилник, в сравнение с липса на подобен. Според тях протичащото се по морето наподобява на " разграден двор " и слага в неравнопоставено състояние локалните хора, които заплащат за сметосъбирането, създадено от къмпингуващите, вместо самите летовници.

Представителите на браншови и неправителствени организации се позоваха на образците от други европейски страни и акцентираха като мотив, че в тях къмпирането се преглежда като право на достъп до околна среда. Чуха се и разнообразни оферти за възстановяване на нормативната уредба:

В отговор на рецензиите от страна на кметовете на Царево и Шабла някогашният министър на околната среда и водите в кабинета " Петков " Борислав Сандов посочи, че положителните регламенти, които могат да се основат, не трябва да почиват на предпоставката, че туристите единствено носят боклуци. Юристът Дончо Бораджиев обрисува образно обстановката по този начин: " Ако има нарушаване по закона за придвижване по пътищата, би трябвало ли да забраним придвижването по пътищата ", обърна се той към гостите.

Бившият зам.-министър на Сандов Тома Белев добави, че наредбата няма да реши безусловно нищо, съгласно него би трябвало да се ползват настоящите разпореждания за териториите отвън обрисуваните в наредбата и в случай че има проблем с тяхното използване, да бъдат изменени. " Да забравим тази разпоредба, в случай че желаеме да насърчаваме къмпингуването ", заключи Белев.

 Три години не стигат да се напише разпоредба за дивото къмпингуване Три години не стигат да се напише разпоредба за дивото къмпингуване

Накрая уредникът на кръглата маса Ивайло Мирчев съобщи, че ще се ангажира персонално с тематиката и ще направи всичко допустимо до края на годината да има решение, което по-късно да бъде признато, " с цел да може януари месец всички да знаят какво следва и когато пристигна сезонът, всички да се готови ".

Какво гласи актуалната проектонаредба

Според актуалният вид на, местата за диво къмпиране може да се обособят в частни, общински и държавни терени в зони А и Б, горски територии или в аграрни необработваеми земи, както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии, без смяна на предназначението им. Такива не може да има в резервати, естествени забележителности и предпазени околност по Закона за предпазените територии. В тях ще може да се къмпингува от 1 май до 30 септември, а даденото място ще има " позволение " единствено за период от до 3 години, като това ще става със заповед на кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице.

От притежателя на терена се изисква да подаде заявление до кмета, което би трябвало да съдържа всички налични данни за парцела, схема от кадастъра, документ за благосъстоятелност, " ситуационен проект ", правила за прилагане на мястото, мнения от органите за пожарен надзор, здравните управляващи и екоминистерството. Ситуационният проект пък включва граници на парцела или на частта от парцела, геодезическо снимане на дървесната растителност, вход, зона за напредване на леки коли, кемпери, каравани, мотопеди, мотоциклети, колела, места за паркиране на транспортни средства, места за разполагане на палатки, кемпери или каравани, места за разполагане на портативни химически тоалетни, места за разполагане на контейнери за боклуци, места за палене на огън, при изискване, че няма възбрана в нормативен акт за съответната територия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР