Всички искаме менструалният ни цикъл да идва навреме и да

...
Всички искаме менструалният ни цикъл да идва навреме и да
Коментари Харесай

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Всички желаеме менструалният ни цикъл да идва в точния момент и да е неусетен. Уви, в реалност нередовната менструация е постоянно срещано събитие, само че не всеки път е мотив за терзания. Важно е да потърсим аргументите и да предприемем дейности.
Менструалният цикъл варира в разнообразни интервали от живота на дамата: - През първите две години след началото на менструацията тя може да е нередовна. По-късно нещата се оправят.
- Около 35 години менструацията може да намалее.
- След раждането менструацията може да отсъства, изключително в случай че майката.
- При дами над 50 години наближава менопаузата и по това време менструалният цикъл постоянно става по-къс или неточен.
Всички тези промени са естествени и не са причина за тревога. За да не изпуснете обаче моментите, когато месечният цикъл липсва или е неточен, ви съветваме да водите менструален календар . Няколко значими неща за него:
1. Колко дълго трае? Маркирайте първия ден от интервала в календара. Периодът сред първите дни на две менструации поред се назовава цикъл. Така може да наблюдавате продължителността и стабилността на менструалния си цикъл, който нормално трае 21-35 дни.
2. Какъв е характерът и дали месечният цикъл липсва или е неточен. Със сигурност може да кажете какъв брой постоянно минават интервалите. Как протичат и така нататък
3. Всякакви промени във вагиналния секрет - кървави петна по прането сред менструация, смяна в цвета, количество, конструкция и аромат на вагинален секрет, сърбеж, проблеми от всякакво естество, свързани с женските полови органи, са от голяма важност.
4. Болка в долната част на корема от всевъзможен темперамент (не единствено менструална).
5. Периоди на меланхолия, промени в настроението, нервност. Всички тези отметки ще ви разрешат да нарисувате подробна картина на своето женско здраве. Те ще улеснят лекарите по-лесно да диагностицират положението. По този метод и най-точно ще могат да предпишат подобаващи медикаменти, в случай че се постанова.

Когато месечният цикъл липсва или е неточен Гинеколозите разделят нарушаванията на два вида - първоначални и вторични.

Основните нарушавания в месечния цикъла включват " първична аменорея ". Открива се при тийнейджърките. Обикновено менструацията би трябвало да стартира преди 15-тата годишнина. И в случай че това не се случи, момичето наложително би трябвало да посети доктор. Причините за неналичието на менструация при девойки над 15 години могат да бъдат разнообразни:
Недостиг на телесна маса – това е една от най-честите аргументи. Минималното телесно тегло за началото на първата менструация е 45 кг. В този случай храненето е доста значимо.
Аномалии в развиването на половите органи. Ако има такива се предписва нужното лекуване. Това се случва след медицински обзор и слагане на диагноза от експерт доктор.
Лезии на яйчниците (недоразвитие), хипофизата и хипоталамуса – сходни аномалии могат да бъдат открити единствено от доктор.
Забавено полово развиване - преди началото на менструацията девойките стартират да се развиват. Растенето на гърди, появяването на косми в интимната зона и под мишниците са задоволителни индикатори. Ако това не стане преди 13-15 години, е мотив да се потърси консултация с доктор.
Момичетата би трябвало да знаят, че менструалният цикъл рядко се открива незабавно. За това се желае интервал от към година. През този интервал менструацията може да бъде нередовна, както и нищожна или противоположното - по-обилна. В това няма нищо ненормално. Ако първата менструация е почнала преди година, само че цикълът към момента не е постоянен, това е мотив да се потърси експерт.

Бременност - в случай че месечният цикъл не стартира в точния момент, първото нещо, за което би трябвало да помислите, е възможна бременност.
Стрес - една от най-честите аргументи за нарушение на цикъла е психическо натоварване. Има доста способи да се избегнат, заобиколят или решат проблеми от сходен жанр и естество.
Сериозна физическа интензивност - едно е да се занимаваш със спорт за здраве и добра фигура, а друго е да изтощаваш тялото с ежедневни интензивни тренировки. Това може да докара до хормонална непълнота. Факт е, че мазнините са значим съставен елемент от веригата на хормоналната промяна, а при несъразмерна физическа интензивност те се изчерпват. И в случай че наличието на мастна тъкан в организма стане по-малко от 18-25%, това може да докара до нарушаване на менструалната функционалност.
Строга диета - диетата може да провокира хормонална непълнота и да понижи телесните мазнини до сериозен най-малко. Поради тази причина строгите диети са витално рискови. За предпочитане е здравословна уравновесена диета.
Настинки или хронични болести - всяка смяна в положението, даже леко повишение на температурата, може да забави менструацията.
Промяна на климата и часовите зони - постоянно при отиване в страна с друг климат, е всекидневно менструацията да стартира по-рано или назад - по-късно.
Противозачатъчни хапчета - пероралните контрацептиви постоянно се предписват за възобновяване на менструалния цикъл. Случва се и противоположното: в случай че приемате хапчета дълго време, а по-късно ги спрете внезапно, тогава менструалният ви цикъл може да се изгуби. Защо това се случва? Тялото се отпуска. То е привикнало да получава хормони извън и би трябвало единствено да стартира да ги създава. Ако след първия път на отвод от лекарството цикълът не се възстановява, би трябвало да посетите гинеколог.
Заболявания на репродуктивната система – това може да се дефинира единствено от доктор. Когато нарушаванията на менструалния цикъл не са изолирани, а станат норма е значимо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР