Всички искаме да се храним здравословно, но това често може

...
Всички искаме да се храним здравословно, но това често може
Коментари Харесай

Най-полезните мазнини за готвене и хранене

Всички желаеме да се храним здравословно, само че това постоянно може да е объркващо. Затова, заедно с нашия гост-автор Страхил Иванов от " " търсим отговорите на значими въпроси. Днешният е обвързван с мазнините, с които готвим.

Когато стане въпрос за избор на лой за готвене, опциите са доста. Но с цел да бъде изборът здравословен, е значимо какво се случва с мазнината след термична обработка.

При готвене на по-висока температура е хубаво да употребявате масла, които са постоянни и не се окисляват елементарно. Когато мазнината реагира с кислорода и се окисли, се образуват свободни радикали и други нездравословни съединения, които сигурно не бихте желали да консумирате.

Има два значими фактора при избора на здравословна лой за готвене:
Устойчивостта на дадена лой към окисляване при топлинна обработка. Наситените мазнини и мононенаситените мазнини са много устойчиви на загряване, до момента в който маслата и олиата с високо наличие на полиненаситени мазнини не са толкоз подобаващи за готвене.Температурата, при която мазнината се разгражда и се трансформира в пушек. Колкото по-висока е тя, толкоз по-добре.
Нека да създадем съпоставяне сред другите други възможности.

Кокосово масло

Студенопресованото кокосовото масло е отличен избор за готвене на висока температура. Над 90% от мастните киселини в него са наситени, което го прави доста стабилно на топлота. То е полутвърдо при стайна температура и може да издържи с месеци и години, без да граняса.

Кокосовото масло има и други значими изгоди за здравето. То е изключително богато на лауринова киселина – наситена мастна киселина, която може да повлияе добре на холестерола и има антибактериално и противогъбично деяние. Нерафинираното кокосово масло ще даде един лек кокосов усет и аромат на вашите ястия.

Краве масло

Кравето масло бе отричано до неотдавна заради високото си наличие на скотски наситени мазнини. Всъщност няма причина да го избягвате изцяло, тъй като последните научни проучвания не откриват директна връзка сред потреблението на наситени и сърдечно-съдовите болести. Истинският пакостник за мен е маргаринът, който е богат на трансмазнини (тях към този момент би трябвало да избягвате!).

Кравето масло в действителност е много богато на хранителни субстанции – съдържа А, Е и K2. А свързаната линолова киселина (CLA) в състава му може да помогне при и има мощни противоракови свойства.
Ако сте нетолерантни към лактоза или просто желаете да консумирате пречистено краве масло, ще откриете в био магазините така наречен " гхи " . Това е индийски артикул, който се получава, когато кравето масло се нагрява за известно време, до момента в който млечният (казеин и суроватка) и лактозата се утаят и паднат на дъното. След това се филтрира, с цел да остане единствено чистата лой, подготвена за прилагане.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР