Всички искаме да бъдем здрави и във форма. Да не

...
Всички искаме да бъдем здрави и във форма. Да не
Коментари Харесай

Няма формула за дълъг живот, животът е формулата

Всички желаеме да бъдем здрави и във форма. Да не боледуваме, да сме цялостни с сила, да изглеждаме добре и да се радваме на дълъг и пълностоен живот. Здравословният метод на живот не значи една седмица диета и по-късно връщане към старите привички. Означава да живеем и да се храним осъзнато и да се грижим за тялото си. А това не може да се случи за седмица или месец. Трайната смяна се случва постепенно. Тайната на дълголетието не е скрита в някой вълшебен серум, а в метода, по който живеем живота си. С дребни стъпки и промени можем радикално да преобразим живота си, тъй че да се радваме на крепко тяло и дух. Ето някои от тях:

Имайте цел

Никога няма да се почувствате остарели, в случай че заран се будите с някаква цел в главата. И задачата е доста по-важна от парите що се касае до дълголетието. Хората, който имат цел в живота, са склонни да се ангажират с по-здравословен метод на живот, настояват учени от Washington University „ Това е визията, че вашите ежедневни действия са смислени или ангажиращи, че задават посоката на вашия живот и ви дават аргументи да продължите “, споделят създателите. Чувството, че животът си заслужава да се живее, носи изгоди и за психологичното здраве като един тип позитивна противоположна връзка. В Япония, страната с рекорден брой столетници, даже си имат обособена дума за това положение на мозъка - „ икигай “. „ Икигай “ няма пряк превод на български език, само че значи реализиране на това, за което човек живее или другояче казано повода да ставате заран от леглото...

Добри другари и сплотено семейство

Изграждането и поддържането на разнородни взаимоотношения е причина да живеем по-дълго. Хората, които поддържат повече обществени контакти, са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго, откри 75-годишно проучване на развиването на възрастните (Harvard Study of Adult Development). Самотата е отровна за човешкия организъм. Хората, които са по-изолирани и затворени, са по-нещастни, имат повече здравословни проблеми, мозъчните им функционалности се забавят по-рано и като цяло живеят по-малко. Но не броят на приятелите, които имаш, е значим, нито пък дали си привързан или не. Това, което има значение, е качеството на връзките. То забавя процеса на стареене и ни поддържа млади. А фамилните връзки са тези, които имат най-голямо значение.  В колкото по-сплотено семейство живеем, толкоз по-голяма е вероятността да доживеем до дълбоки старини.

Четете книги

Според изследването на откриватели от университета „ Йейл ” хората, които четат книги, живеят приблизително с две години по-дълго от тези, които изобщо не четат. Книгата ни оказва помощ да се откъснем от всекидневието и да забравим за налегналите ни компликации и терзания. Проучванията сочат, че единствено 6 минути четене може да понижи равнищата на стрес с 68%. Четенето е и самобитна гимнастика за мозъка. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним обстоятелствата, с цел да следим историята, ние упражняваме „ мускулите на паметта “.

Пейте

Пеенето има големи изгоди за прочувственото и физическото ни здраве. Научно потвърдено е, че пеенето понижава напрежението, стимулирайки производството на ендорфин (хормона на щастието). Освен това е потребно за сърцето, белите дробове, коремните, гръбначни и лицеви мускули. Учените настояват, че пеенето ни подмладява с 10 години.

Спортувайте

Всички знаем, че спортуването е потребно, само че кое е оптималното за здравето ни ниво на физическа интензивност? Мащабно изследване измежду повече от 600 хиляди души в Съединени американски щати и Европа дава отговор на този въпрос. Максимална изгода за здравето и продължителността си на живот можем да извлечем, в случай че отделяме малко над час време за умерено придвижване всеки ден или малко повече от половин час за по-интензивни и натоварващи извършения, настояват учените. Отделянето на доста повече време за спорт е безвредно, само че не носи спомагателни изгоди за здравето. Препоръчителният седмичен най-малко е 1,25 часа интензивни тренировки или 2,5 часа по-слабо интензивно придвижване (като разходка например).

Хранете се с мярка

Сама по себе си физическата интензивност не е задоволителна, тъй като сме склонни да се храним повече, когато се подлагаме на по-голямо натоварване. За да живеем дълго, би трябвало да се стремим към сдържан банкет на калории. Дълголетник с наднормено тегло няма. Намаляването на приема на калории има по-голям резултат от спорта, в случай че желаеме да понижим тежестта си в дълготраен интервал и подобрим качеството си на живот. Формулата за хранене е елементарна – по-лека и по-качествена храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря.

И уравновесено...

Важно е да се употребяват верните количества от всяка група храни: въглехидрати, плодове и зеленчуци, протеини, млечни артикули, захари и мазнини. Проучванията демонстрират, че в менюто на столетниците по света доминира растителната храна – зеленчуци, плодове, варива, ядки, пълнозърнести храни. И в множеството случаи това е храна, която сами си отглеждат. Месото не е неразрешено, само че се употребява извънредно рядко – главно при избрани мотиви.

Счупете рутината

Изследванията благодарение на ядрено-магнитен резонанс демонстрират, че след три месеца упражняване на нова активност в мозъка се основава зона, която до тогава не е съществувала. По този метод активираме нашия корав диск и се борим против остаряването на мозъка. Рутината, утъпканите пътеки и непоемането на опасности унищожават мозъка ден след ден. Звучи парадоксално, само че когато понякога се излагаме на заплаха, се пазиме по най-хубавия метод. Пътувайте, четете, усвоявайте нови умения, запознавайте се с нови хора, опитвайте друга храна, учете нови езици, запишете нов курс... 

Забавете темпото

Живеем в свят, захласнат от скоростта, от правенето на всичко допустимо по-бързо и влагането на допустимо по-малко време. Всеки миг от деня се усеща като конкуренция с времето. Четем бързо, вървим бързо, отиваме на бързи срещи, вършим „ бърза “ йога... И това главозамайващото препускане в всекидневието ни пречи да забележим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото. Фокусът върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството ни на живот. „ Когато всичко към мен се движи по този начин бързо, спирам и се питам: „ Светът ли е толкоз забързан, или мозъкът ми? “, споделя един от най-влиятелните дзенбудистки учители и писатели в Южна Корея Хеймин Суним.

Медитирайте

Медитацията е може би най-популярната процедура за трениране на мозъка и реализиране на физическо, прочувствено, умствено и духовно развиване. Тя има редица изгоди - освобождава от напрежението, усъвършенства съня, прояснява мисленето, усъвършенства концентрацията и ни прави по-осъзнати. 

Не търсете неотложно задоволство

Вгледайте се деликатно в живота си и се запитайте дали сте си създавали проблеми, като сте търсили неотложно задоволство. Пилеете ли пари за безсмислени покупки? Препълнен ли е шкафът ви с прекомерно доста облекла? Импулсивното харчене изпразва ли банковата ви сметка? Пълен ли е фризерът ви с храна, до която в никакъв случай не стигате? На хората им е мъчно да се откажат от незабавното задоволство основно при дребните избори, споделя известният индийски доктор и мъдрец Дипак Чопра в „ Свръхгени “. И точно те значително диктуват живота ни и ни тласкат към нездравословни привички и ни товарят с отрицателни страсти.

Пийте кафе, чай и вино

Повечето от дълголетниците във всички пет „ сини зони “ в света (области, в които е открита най-голяма централизация на дълголетници в света) употребяват всекидневно до две или три чаши чисто или леко подсладено черно кафе. В допълнение към ежедневната чаша кафе, столетниците пият вода, чай и вино.  Кафето и виното съдържат огромно количество антиоксиданти. Те защищават организма от нездравословното деяние на свободните радикали, което е една от аргументите за стареенето 0на клетките и появяването на редица болести.

И сок от нар

Нарът може да помогне за закъснение на процеса на стареене, настояват швейцарски учени от университета EPFL и компанията Amazentis. Те открили, че специфични молекули, съдържащи се в плодовете, се трансформират под въздействието на чревната микрофлора във вещество (уролитин А), което защищава клетките от една от главните аргументи за стареене.  Немалко научни доказателства удостоверяват подмладяващия резултат на сок от нар, само че за първи път учените откриват механизъм, който води до закъснение на процеса на стареене.

Или Мурсалски чай

Мурсалският чай е една от най-лековитите билки, които порастват по нашите земи. Мурсалският чай е мощен имуностимулатор, забавя стареенето на клетките, защищава от инфаркт, инсулт и високо кръвно налягане. Има противораково деяние, пречиства организма от токсините, усъвършенства храносмилането, бори се с бъбречни болести, чернодробни болести, със болести на дихателната система, на сърдечно-съдовата система и други

Не забравяйте киселото мляко

Киселото мляко забавя стареенето на организма и е може би най-хубавият източник на елементарно усвоим калций. Калцият е витално значим за построяването на костите и зъбите, а млечнокиселите бактерии лимитират разновидностите и образуването на ракови кафези. То също по този начин има мощно антитоксично деяние. Консумацията на кисело мляко усилва количеството на „ положителните ” бактерии в храносмилателната система като по този метод усъвършенства храносмилането и изчистването на организма. Редовната консумация на кисело мляко ускорява имунитета и подкрепя предварителната защита на сърдечно-съдови болести. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР