Всички инсталации за горене ще преминават през процедурата по задължителна

...
Всички инсталации за горене ще преминават през процедурата по задължителна
Коментари Харесай

По-строги мерки за изгаряне на отпадъци у нас

Всички съоръжения за горене ще минават през процедурата по наложителна оценка на въздействието върху околната среда.

Депутатите утвърдиха на второ четене измененията в Закона за околната среда, с които стегнаха доста разпоредбите за изгаряне на боклуци.

Новите текстове, импортирани от ръководещото болшинство, задължават всички съоръжения за горене на боклуци, без значение от техния потенциал, да минават през процедурата по наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На наложителна оценка ще подлежат и така наречен пробни съоръжения.

„ С актуалните промени на закона затегнахме още повече условията за горенето на боклуци. До момента законодателството позволяваше до 100 тона и при пробното горене да нямаме наложителна оценка на въздействието. С актуалните промени задължихме безусловно всяко горене на боклук – рисков или неопасен, без значение от количеството, да предстои напълно на наложителна оценка “, разяснява депутатът Васил Цветков от отрасловата парламентарна комисия.

През миналите две години това се е случвало единствено със съгласователно писмо, което обаче не подсигурява в задоволителна степен всички вероятни опасности и добра отбрана на околната среда, безапелационни са вносителите.

Според Цветков актуалните изменени ще оказват помощ за усилване на превантивния надзор и ще внесат утешение измежду обществото, което е мощно обезпокоеното от последните изнесени случаи, свързани с опасения за нерегламентирано изгаряне на боклуци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР