Всички индустриални предприятия в България може да получат помощ, с

...
Всички индустриални предприятия в България може да получат помощ, с
Коментари Харесай

Държавата призна, че ЕС е предвидил компенсация за скъпи квоти вредни емисии

Всички индустриални предприятия в България може да получат помощ, с която да парират резултата от прекомерно скъпите квоти за нездравословни излъчвания. За да стане това обаче, страната би трябвало да " внедри " наредбите на европейска инструкция в нашето законодателство.
Оказа се, че опцията за финансова отплата е планувана в Директива 2018/410/ЕО. Компенсацията е за компенсиране на непреки разноски от въглеродни излъчвания. Това стана ясно по време на среща на представителите на бизнеса и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
Сумите за отплата могат да се пресмятат по специфична методика, като директивата планува те да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти.
До момента България няма настояща скица за обезщетения. Предстои до края на годината страната ни да уведоми публично Европейската комисия за това. След това регламентите от директивата ще бъдат транспонирани с промени в Закона за ограничение изменението на климата. Разработването на механизъм за компенсиране и определянето на админ за помощта са последващи стъпки от процедурата. Ако такава бъде създадена, тя ще бъде съобразена напълно с разпоредбите за държавните помощи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР