Всички икономики в еврозоната растат с много малки проценти и

...
Всички икономики в еврозоната растат с много малки проценти и
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Не виждам основания за дълбока рецесия

Всички стопански системи в еврозоната порастват с доста дребни проценти и не се е случило нещо трагично с немската, която се сви с 0,1% през второто тримесечие. Факт е, че европейската стопанска система не може да се възвърне след финансовата рецесия и да тръгне бързо нагоре. Това разяснява Ивайло Калфин, някогашен вицепремиер, в предаването „ Бизнес старт “ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него сходни трендове към момента не се отразяват на страните отвън еврозоната, някои от които порастват много бързо.

В еврозоната има неустановеност във връзка с инструментите при бъдеща рецесия – тук има разногласия и неясноти. Общата валута е под въпрос, до момента в който не се решат всички проблеми с общ бюджет, общи решения за ограничавания на бюджетите и други Виждаме по какъв начин Европейска комисия прави апели, което след това се подценява от Италия във връзка с бюджетния недостиг. Това дава много неустановеност в еврозоната, сподели Калфин.

„ Италия се завръща към „ естественото “. Помним по какъв начин в продължение на години нямаше италианско държавно управление, което да оцелее повече от година. После при Силвио Берлускони имаше няколко по-дълги мандата. Сигналите за италианската стопанска система са притеснителни, тъй като тя е огромна. Ако там се случи нещо, то ще е доста по-тежко от това, което стана в Гърция. При неналичието на принадлежности ще е доста мъчно за страните от еврозоната да се оправят. Виждаме към този момент, че в Италия се приказва за стартиране на паралелни пари, краткосрочни облигации, с които да се вършат разплащания. Това са сигнали, които държат вложителите нащрек ”, съобщи Калфин.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР