Всички хубави неща се случват бавно, а в Пловдив -

...
Всички хубави неща се случват бавно, а в Пловдив -
Коментари Харесай

Пробивът под Гарата застрашен заради политическата нестабилност

Всички хубави неща се случват постепенно, а в Пловдив - още по-бавно. Пример за това са огромните инфраструктурни обекти в града и пробивът под централната жп гара е един от тях. Парите от Европа са обезпечени, съответните разрешителни са издадени, определеният строител работи към този момент половин година и дейностите напредват, най-малко от едната страна на гарата. От северната част обаче няма и намек, че следва нещо грандиозно за града и там не се правят безусловно никакви действия, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Причината е, че концесионерът ДЗЗД " Железопътна гара Пловдив " с шеф Миролюб Столарски подаде тъжба в съда, тъй като има искания, че пробивът визира територия от обсега на концесията му. Досега са минали две заседания по делото за обжалване на строителното позволение, издадено от община Пловдив за пробива под централна гара в посока към бул. " Васил Априлов ".

На специалист по железопътна инфраструктура, към което се насочиха съответни въпроси от двете спорещи страни и експертизата трябваше да бъде показана в правосъдната зала. Днес стана известно, че има подмяна на вещото лице и делото беше отсрочено за 29 септември.

Съдебният спор е част от многоликия облик на казуса с автомобилния пробив. Независимо от делото, по избор на самия концесионер. Министерството на превоза започва . МТС е готово с оценката на вложенията, вложени в обекта, като същите ще бъдат възобновени на концесионера, според изискванията на подписания контракт. На транспортното ведомство е предоставена и информация на плана за пробива. След цялостното окомплектоване на документите тя би трябвало да се внесе в Министерски съвет за взимане на решение за преустановяване на концесията.

Тук изниква неприятният миг с политическата рецесия. Министрите са в оставка след сполучливия избор на съмнение към кабинета " Петков ". Въпреки че профилираните администрации във всички министерства не са спрели да работят, опасенията са във връзка с периодите за осъществяване на автомобилния тунел.

Отделно от това, в Министерство на регионалното развитие са импортирани документи и се чака издаване на строителни позволения и за други съпътстващи планове към пробива, без които не може. Неясната политическа обстановка застрашава реализацията освен на пробива под централна жп гара, а и на редица планове от национално и стратегическо значение.

Комуникационно-транспортният пробив под централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива е съобразено и следва плануваното в общия организационен проект на гр. Пловдив подземно прекосяване от бул. " Васил Априлов " към бул. " Македония " под региона на гаровия комплекс. Ще бъдат построени и комфортни отвесни пешеходни връзки.

Стойността на контракта е е 89 028 245,95 лв. без Данък добавена стойност. Изпълнител е Обединение " Проект Пловдив " ДЗЗД, включващо компаниите " Трейс Груп Холд " АД и " Балкантел " ООД.

Обект " Модернизация на стоманен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и създаване на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив “ е част от план " Развитие на железопътен възел Пловдив " и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР