Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един

...
Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един
Коментари Харесай

Всички християни празнуват днес Благовещение

Всички християни - православни, католици и протестанти, честват през днешния ден един от най-големите църковни празници - Благовещение, на който се уважава едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос.

За случилото се споделя в Евангелието на Лука. Затова празникът се уважава от майките, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница.

Благовещение се чества от всички съществени християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство.

Празникът е одобрен от православната черква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение постоянно се чества на 25 март. Празникът Благовещение се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде " нещо зелено " - коприва, спанак, лапад.

Традиция е също на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР