Всички храни и напитки, които приемаме, оказват съществено влияние върху

...
Всички храни и напитки, които приемаме, оказват съществено влияние върху
Коментари Харесай

Един от трима възрастни има някаква степен на разрушаване на емайла на зъбите

Всички храни и питиета, които одобряваме, оказват значително въздействие върху здравето на нашите зъби. А проблемите стартират още от детството. Така един от трима възрастни има някаква степен на разрушение на емайла, а едно на четири деца страда от сходно положение още от 5-годишна възраст. И както за общото ни здравословно положение, по този начин и във връзка с денталното здраве, натуралната минерална и изворна вода е потвърдено най-хубавата напитка в всекидневието, защото преди всичко не съдържа захар – а потреблението на захар в най-голяма степен поврежда зъбите. От друга страна, съдържащият се в натуралните води флуор може да понижи риска от пораждане на кариес, като оказва помощ на зъбния гланц да бъде по-устойчив на киселинна офанзива.

 

Зъбна ерозия и кариес

Зъбната ерозия съставлява загуба на зъбен гланц, породена от киселинна офанзива. Емайлът е твърдото, защитно покритие на зъба, което защищава дентина под него. Когато емайлът е изхабен, дентинът е изложен на външно въздействие, което може да провокира болежка и нараснала сензитивност.

Зъбните кариеси са породени от контакт със захарите в храната и напитките. Определени бактерии образуват пласт на повърхността на зъбите, наименуван плака, който употребява захарите като енергиен източник при произвеждането на киселини в устата. На собствен ред киселинната среда може да докара до омекването на емайла и дентина на зъбите. След голям брой офанзиви от киселините в зъбите се образуват кухини (кариеси).

В този развой слюнката играе основна защитна роля. Естествените соли в нея карат емайла да се реминерализира и да се втвърди още веднъж. Слюнката се състои от към 99% вода и по тази причина приемът на задоволително вода е значим за нейното формиране. Всъщност когато сме обезводнени, концентрацията на вода в слюнката се трансформира и това не е в интерес на здравето на зъбите.

Денталното здраве: данни

Във Англия към 1/3 от 5-годишните деца към този момент имат кариеси приблизително на най-малко три от зъбите си (Public Health England, 2013). И до момента в който данните от най-скорошното изследване за детското дентално здраве там открива известни усъвършенствания, то някои провокации остават. Почти половината (46%) от 15-годишните и една трета (34%) от 12-годишните деца са имали признаци на разрушение на емайла на непрекъснатите зъби. Според тези данни повече от 1/3 от 12-годишните и 1/4 от 15-годишните изпитват дискомфорт да се усмихват или да се смеят заради положението на зъбите си.

В същото време единствено 10% от възрастните могат да се похвалят с „ чудесно “ дентално здраве. То се дефинира от съществуването на 21 или повече естествени зъба, 18 или повече здрави и нелекувани зъба/корена, без изгниване или зъбен камък (форма на втвърдена плака или кървене). Определено държанието, в това число постоянното миене на зъбите, предопределя по-добро то им здраве. С напредването на възрастта вярното разчистване на зъбите става по-трудно, изключително когато се появят проблеми с ръцете или зрението. Приемът на някои медикаменти също може да аргументи сухота в устата, намалявайки производството на слюнка, а това е рисков фактор за формиране на кариеси.

Какви питиета е добре да одобряваме?

Напитките с високо наличие на захар или киселини би трябвало да бъдат лимитирани, защото усилват риска от изгниване и ерозия на емайла. Напитките с по-ниски стойности на pH нормално имат по-висок ерозивен капацитет от тези с неутрално или алкално pH. Някои от бутилираните минерални води на пазара се отличават с висока алкалност (над 9,5) и са изключително потребни за здравето на зъбите.

В оглед на денталното здраве натуралната минерална вода е отлична напитка, защото не съдържа захар. Освен това тя постоянно съдържа минералa флуор, който може да помогне за понижаване на риска от кариеси, като прави зъбния гланц по-устойчив на киселинна офанзива. Смята се, че флуорът оказва помощ за понижаване на способността на бактериите от зъбната плака да създават киселина.

Препоръки за вярна грижа за здравето на устната празнина:

- Пиенето на натурална минерална или изворна вода е добър метод да се хидратираме, без да подлагаме зъбите си на заплахата от захарите.

- Децата би трябвало да бъдат насърчавани да се хидратират от ранна възраст, с цел да се развие навикът им за чест банкет на вода.

- Възрастните хора, които страдат от сухота в устата, би трябвало да бъдат насърчавани да пият вода постоянно.

- Зъбите би трябвало да се мият всяка вечер и най-малко един път денем, като се употребява паста за зъби с флуор.  

- Миенето на зъбите вечер е изключително значимо, защото образуването на слюнка се забавя през нощта.

- Изплакването на устата с вода сред храненията може да помогне за унищожаване на остатъците от храна, които другояче биха могли да доведат до появяването на кариеси.

- Флуорът оказва помощ да се предотврати гниенето на емайла. Вашият ортодонт може да ви предложи подобаващото наличие на флуор в пастата за зъби или водата, която пиете.

- Ограничете приема на питиета и храни, съдържащи захари и киселини, тъй като те отслабват емайла на зъбите.

- Дъвките провокират образуването на повече слюнка, което оказва помощ да обезвреждаме киселината в устата си след ястие или пиянство. Доказано е, че дъвченето на дъвки без захар след хранене може да предотврати появяването на кариеси.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР