Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по подобие

...
Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по подобие
Коментари Харесай

Еделвайси ще показват каква е категорията на всяка хижа

Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по сходство на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще имат " еделвайси ". Предложението е на Министерството на туризма, предава Българска национална телевизия. До концепцията се стигна след гледище на Българския туристически съюз да се провиснал пари от държавния бюджет за поправки и категоризация на хижите.

Над 250 са хижите у нас.Те ще получат от един до три " еделвайса " според от това какви условия могат да покрият. На туристическите бази, които имат обща баня и тоалетна на етажа и кухненски бокс на самообслужване ще се дава един еделвайс. Ако хижата има самостоятелни пространства с баня и тоалетна и сервитьорско обслужване, ще получи два еделвайса. За три обаче условия за настаняване би трябвало да са надалеч по - положителни.

Туристически обекти към този момент могат да аплайват за избран брой еделвайси, като категорията им ще важи за 5 години. Оказа се обаче, че концепцията има и съперници. Според Орлин Чачановски, ръководител на Асоциацията на планинските водачи, категоризацията на хижите би трябвало да има собствен личен модел, а не да бъде следван този на хотелите, където е най-важно в стаята да има баня и тоалетна. 

Според Чачановски проблем е и това, че за доста от хижите не е ясна собствеността им. Повечето хижари обаче поддържат концепцията.

Категоризацията на хижите ще продължи най-малко 1 година с подаване на заявки, посещаване и оценка на комисиите. Така че най - рано през идващото лято ще имаме хижи, на чийто вход ще могат да се видят еделвайсите за категоризация.

За хижарите е значимо да знаят, че наложително би трябвало да минат през процедурата за оценка. Иначе не могат да одобряват туристи, а ще им постановат и санкции.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР