Всички горски служители в страната са в готовност заради високите

...
Всички горски служители в страната са в готовност заради високите
Коментари Харесай

Горските пожари това лято са значително по-малко от миналото

Всички горски чиновници в страната са в подготвеност поради високите температури и заплахата от пожари. Повече от 2300 горски чиновници от районните дирекции по горите и държавните предприятия са в подготвеност за реакция при горски пожари. В осъществяване на издадените заповеди за оповестяване на пожароопасен сезон са обезпечени денонощни наряди за приемане на сигнали за зародили горски пожари. Въпреки топлото време, тази година горските пожари са доста по-малко от предходната.

Горещото време и предстоящите прогнози за високи температури и през почивните дни активизираха горските чиновници и пожарникарите. Към момента обаче пожарите са доста по-малко от предходната година, изясни Владимир Константинов, основен специалист в Изпълнителна организация по горите.

„ От началото на годината досега имаме регистрирани 70 горски пожара на територията на страната, които са засегнали 1044 дка горски територии. Нито един декар от тези горски територии не е обиден от върхов пожар, т.е. тези пожари не са предизвикали трайни увреждания на горските екосистеми и те ще се възстановят. Миналата година по това време към този момент имахме регистрирани 295 пожара, наранени 19 650 дка, от които 1900 – върхови. Тази година можем да кажем, че все още нещата наподобяват доста по-добре. Независимо от това сме в непрекъсната подготвеност както за наблюдаване на горските територии, по този начин и за реакция при положение на сигнал за възниквал пожар наоколо или в самата гора ”.

От Изпълнителната организация по горите поучават, в случай че забележим дим в гората или сами предизвикаме пожар, неотложно да подадем сигнал на телефон 112.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР