Всички големи публични дружества в ЕС ще трябва да предприемат

...
Всички големи публични дружества в ЕС ще трябва да предприемат
Коментари Харесай

Нови задължителни правила на ЕС за увеличаване на равновесието между половете в дружествата

Всички огромни обществени сдружения в Европейски Съюз ще би трябвало да подхващат ограничения за увеличение на наличието на дамите в управителните органи.

Така наречената инструкция „ Жените в управителните препоръки “ (Women on Boards), която евродепутатите ще обсъдят във вторник сутринта, ще вкара транспарантни процедури за набиране на личен състав в сдруженията, с цел да се подсигурява, че до 1 юли 2026 година най-малко 40% от длъжностите на шефове без изпълнителни функционалности или 33% от всички управителен длъжности ще бъдат заети от по-слабо показания пол. Малките и междинните предприятия (с по-малко от 250 служители) ще бъдат изключени от обсега на директивата.

Съгласно новите правила страните членки ще би трябвало да вкарат възпиращи и пропорционални наказания, като да вземем за пример санкции, за сдруженията, които не съблюдават открити и транспарантни процедури за назначение. Съдебен орган също по този начин ще може да анулира определения от сдружението съвет на шефовете, в случай че той нарушава правилата на директивата.

След като бъде публично утвърдена от Парламента, директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейски Съюз. Държавите членки ще би трябвало да приложат разпоредбите в период от две години.

Понастоящем само  от членовете на управителните препоръки на най-големите обществено търгувани сдружения в Европейски Съюз са дами, като сред държавите-членки има обилни разлики (от 45,3 % във Франция до 8,5 % в Кипър).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР