Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на

...
Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на
Коментари Харесай

На опелото на Неофит - всички, без руския патриарх

Всички глави на православни църкви са известени за гибелта на патриарх Неофит. Очакванията на Светия синод са да участват представители на всяка от тях.

Варненският митрополит Йоан изясни пред bTV, че като се изключи съветския патриарх Кирил всички останали предстоятели са получили информация за реда на опелото.

Сбогуване с патриарха и възхвала на неговите каузи - опелото ще се води от Вселенския патриарх Вартоломей.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан - краткотраен наместник-председател на Светия синод:
Вселенският патриарх, който дружно с църковните делегации от целия православен свят, ще участват на богослужбата, а след светата литургия Негово Светейшество ще оглави и църковното опело.

" Самият факт, че Вселенският патриарх ще участва има огромно значение, носи послания, само че тук е значимо, че поканите до другите православни църкви са изпратени нощес късно след обяд след изключителното съвещание на Синода ", съобщи доцент Костадин Нушев, учител в Богословския факултет в Софийския университет.

Кой ще пристигна на погребението носи своята символика. На този стадий удостоверение има от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил няма да участва, само че изпрати видеопослание.

" В тези дни на печал поверяваме всичките йерарси на Светия синод на Българската православна черква и целия български православен народ на нашето поклонение и молитва, като молим Всемилостивия Бог да упокои душата на нашия любим брат в Христа, достолепния Неофит, патриарх на Българската православна черква, в обителите на своите преблагословени светци, където няма нито болежка, нито тъга, само че живот безконечен. Вечна и блажена да бъде паметта му! ", съобщи Даниил, патриарх на Румънската православна черква.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР