Всички фирми, които са на ниско напрежение от следващия регулаторен

...
Всички фирми, които са на ниско напрежение от следващия регулаторен
Коментари Харесай

Предвиждат се законови промени за изваждане на свободния пазар на всички малки фирми


Всички компании, които са на ниско напрежение от идващия регулаторен интервал ще бъдат извадени на свободния пазар. Това ще бъде първата стъпка. Втората е обвързвана с поетапно изваждане на свободния пазар и на семействата, може би с %, който да отива на свободния пазар. Това сподели пред публицисти ръководителят на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов.

" До края на годината ще бъде импортиран законопроект за излизане на всички компании на свободния пазар. Ще желаеме спор и ще забележим настроенията, ще забележим дали част от сметките на семействата да не отидат на свободния пазар. Примерно, един от разновидностите, предлаган от Таско Ерменков е от нула до еди какъв брой си киловата да е обществено обезпечена цена, а оттова нататък да е пазарна цена. Затова споделям, че ще предизвикам спор, с цел да се види по какъв начин ще се мине на идващия стадий на либерализация на семействата ", сподели той.

По думите му, другото нещо, което ще се желае от изпълнителната власт е идентификация на енергийно бедните и основаване на фонд за тях. " Това значи, че ще минем на идната стъпка на либерализация на семействата ", сподели той.

В отговор на въпрос какви ще са периодите, Николов посочи, че се планува до края на годината минимум да се провежда и организира спор по този въпрос, а законовите промени да бъдат направени до края на годината, тъй че да влязат в действие от 1 юли 2020 година Възможно е да има и гратисен период, в който компаниите да могат да се приспособят.

Припомняме, че тази година се наблюдаваше противоположен развой - връщане на компании от либерализирания на свободния пазар. Според данните на АТЕБ става въпрос за 15 хиляди клиенти. Това от своя страна образува прочут дисбаланс за НЕК, а тази година това принуди КЕВР да дефинира по-високи квоти за електрическата компания на контролирания пазар.

Друга част от измененията, които предстоят да се случат са свързани с премахването на механизма за леден потенциал и въвеждането на система за потенциали. " Смятаме до края на тази година да е минал дебата за механизма за потенциали и да се премине от леден запас към механизъм за потенциали ", изясни още Валентин Николов.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР