Всички евродепутати са направили безотчетни разходи за 40 милиона евро.

...
Всички евродепутати са направили безотчетни разходи за 40 милиона евро.
Коментари Харесай

Безотчетни разходи за 40 млн. евро са направили депутатите от ЕП

Всички евродепутати са създали безотчетни разноски за 40 милиона евро. Данните са от следствие на организацията "Трансперънси интернешенъл ". Парите би трябвало да се харчат за наемането на офиси и действия, свързани с работата на евродепутатите.

4500 евро на месец получава всеки един от общо 751 евродепутати. Парите са за общи разноски и са над заплатите им. На година това са общо 40 милиона евро, пресмятат създателите, представени от Монитор.

"Има правила по какъв начин тази надбавка да бъде харчена - за издръжката на офиса на евродепутата или за представителни разноски, за покриването на разноските за електричество и телефонни сметки ", изясни Никълас Айоса, политически съветник в "Трансперънси интернешенъл ", Брюксел.

Дали парите са харчат по предопределение остава неразбираемо, тъй като Народното събрание не задължава депутатите да регистрират разноските по това перо.

"Всъщност не мога да се сетя за друга обществена или частна организация, която би разрешила да се изхарчат 40 млн.евро без да изиска отсреща разписки за парите. Иронията е, че евродепутатите надали биха разрешили на личните си страни за похарчат 40 млн.евро, да речем за Кохезионни фондове, без прецизен финансов мениджмънт ", споделя още Айоса.

Опити за решаването на този проблем е имало, само че те блъснали на камък, когато с въпроса се заело управлението на Екологичен потенциал.

"Мисля, че това беше огромна неточност, тъй като гласоподавателите чакат от нас да сме виновни. Лично за мен тематиката постоянно е опирала до воденето на положително домакинство. Пазя си всички бележки, класифицирам ги и един път в годината ги давам на счетоводителя си, който им одит, след което публикуваме доклад за тях ", съобщи Хайди Хаутала, зам.-председател на Екологичен потенциал, Група на Зелените.

Българските евродепуати потвърдиха, че харчат по предопределение и водят доклад.

Като дребна победа радетелите за промени регистрират, че в идващия Екологичен потенциал парите ще са в обособена сметка. По предпочитание всеки ще може да качва докладите за изхарченото на специфичен

Периодични кавги за харчовете на евродепутатите се появяват на бял свят. Бившият английски евродепутат Питър Скинър излежава 4 годишна присъда поради машинация. Вместо да заплаща за контракти на парламентарни асистенти, той е харчил парите си за почивка на Хаваите, за бижута и е плащал заплати на свои родственици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР