Всички електрически тротинетки трябва да развиват скорост до 25 км/ч.

...
Всички електрически тротинетки трябва да развиват скорост до 25 км/ч.
Коментари Харесай

Ограничават скоростта на всички електрически тротинетки

Всички електрически тротинетки би трябвало да развиват скорост до 25 км/ч. Това е едно от условията към вносителите с направените ремонти в Закона за автомобилните транспорти, съобщи БГНЕС.
Става въпрос и за тези за споделено пътешестване, които се отдават чартърен, и за тези, които са персонални и потребителите могат да си купят от всеки магазин.
Текстовете бяха разисквани по време на съвещание на отрасловата транспортна комисия с присъединяване на Министерството на превоза и сектора.
„ Това ще е главно условие към вносителите. Превозните средства би трябвало да са създадени с тези параметри и не би трябвало да завишават заложените в закона. Както и при транспортните средства, всяка операция предстои ред и на надзор “, изясни пред депутатите шефът на „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски и добави, че след закупуване няма да подлежат на регистрация.
" Идеята да се прави регулация е, че няма такава нито в  България, нито в целия Европейски Съюз “, съобщи заместник-министърът на превоза Ангел Попов.
„ В цяла Европа има проблем с тези самостоятелни транспортни средства. Ние взехме информация от няколко европейски страни и добавихме някои условия предвид на българската конюнктура, тъй че те да бъдат лимитирани и контролирани по някакъв метод “, изясни претекстовете Попов.
По време на диалозите с доставчиците е станало ясно, че вграденият GPS с изключение на да следи за местоположението на транспортното средство, ще има и ограничаваща функционалност на скоростта до 18 км/ч в парковете и 25 км/ч отвън тях.
Министерство на вътрешните работи предложи водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни детайли, да не се движат по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 километра в час, да не надвишават оптимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години.
Регламентирането на тротинетките по пътищата е проблем в целия Европейски съюз. Брюксел сега подхваща дейности по събиране на информация от страните членки, която да послужи за разбор и подготовка на законодателен акт, с който да бъде преодоляна откритата празнина в настоящата все още нормативна уредба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР