Всички доставки от "Газпромекспорт" се изпълняват в пълен обем. Плащанията

...
Всички доставки от "Газпромекспорт" се изпълняват в пълен обем. Плащанията
Коментари Харесай

Александър Николов: Всички доставки от Газпром се изпълняват в пълен обем

Всички доставки от "Газпромекспорт " се извършват в цялостен размер. Плащанията към "Газпром " към март са осъществени сполучливо и "Булгаргаз " не е в никакви нарушавания. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

Той отхвърли да има договорка за двойно по-ниска цена на мегаватчас. Отговорът му е във връзка изказванието на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е подписана договорка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена. На съответната дата - 24 февруари "Булгаргаз " няма подписана договорка, сподели Николов, представен от Българска национална телевизия.

Той дефинира като "откровени неистини " медийни изявления и обвинявания на опозицията за цените и опашките пред бензиностанциите.

Над четири пъти над междинното са закупените количества на бензиностанциите, уточни министърът и добави, че гориво е имало на всички места. Няма верига бензиностанции, която е спряла да работи.

С цел да се лимитират всевъзможни опасности БЕХ, както и държавното управление, в лицето на Министерство на енергетиката са подхванали превантивни ограничения, с цел да се подсигурява сигурността на доставките. Още от средата на февруари добивът от хранилището в Чирен е стеснен до най-малко или прекратен, когато е допустимо. Допълнителни ограничения са написани в заповед от министъра на енергетиката, посочи Николов.

Количествата, с които "Булгаргаз " разполага, са разпределени по този начин, че да обезпечат настоящо в оптимален механически рандеман на газ за март и април, което значи, че е продължен с още един месец добивният сезон. В случай на прекратяване доставките от "Газпром " това ще разреши най-малко систематичните сдружения и наложителните доставки да се извършват, сподели енергийният министър.

"Булгаргаз " е отправил искане към огромни търговци на полутечен газ, опериращи в района, за даване на оферта за доставка на количества през март, при положение на прекратяване на доставките от "Газпром ". Към момента получените предложеия ценово не дават отговор на условията на "Булгаргаз ", тъй че да няма в допълнение увеличение на цената на потребителите у нас. Заради това са признати най-ниските оферти от съществуващи други сътрудници.

"Булгаргаз " ще продължи да търси различни снабдители при утежняване на геостратегическата конюнктура.

Николов увери, че продажба на газ няма, има покупка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР