Всички доказателства свидетелстват, че Русия е предоставила ракетата от самоходния

...
Всички доказателства свидетелстват, че Русия е предоставила ракетата от самоходния
Коментари Харесай

Христо Грозев за МН17: Русия е предоставила ракетата. Доказателствата са много.

Всички доказателства свидетелстват, че Русия е предоставила ракетата от самоходния зенитен комплекс " Бук ", с който през 2014 година беше свален самолетът на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 над Донбас. Такова мнение изрази пред Дойче Веле българският публицист Христо Грозев, който е част от проверяващия екип на портала Bellingcat. " Видяхме толкоз доста взаимно потвърждаващи се доказателства, че като цяло не съществува друго пояснение за станалото, също така, че Русия е предоставила оръжието, с което беше свален самолетът и с което бяха убити 298 души ", сподели журналистът в изявление за Дойче Веле на 7 юни.

" Ако Русия искаше да откри истината... "

Христо Грозев беше част от екипа, събирал основни информации по отношение на злополуката с малайзийския Боинг. " Сега няма никакви подозрения, ние видяхме дори повече доказателства от тези, които бяха показани пред съда ", убеден е Грозев. По неговите думи, следователите подробно са проучили всеки наличен откъс от телекомуникационните данни, всяка сателитна фотография, всеки постинг в обществените мрежи, всички проекти за разположението на съветски бойци в района, включително и на зенитно-ракетната бригада, която, съгласно следствието, е била в положение да транспортира зенитно-ракетния комплекс " Бук ".

" Ако Русия искаше да откри истината, тя щеше просто да си сътрудничи със следствието по метода, за който беше помолена. А тя продължава да отхвърля ", споделя още Грозев и разяснява, че проверяващите органи, а и съдиите бяха помолили Руската федерация да помогне, с цел да бъдат разпитани членовете на 53-та зенитно-ракетна бригада, както и на двама военнослужещи от пета бригада, тъй че да им се даде опция да се оправдаят или да отхвърлят обвиняванията по адрес на Москва.

" Руската федерация мълчи по този въпрос и не дава подобен достъп. Русия продължава да твърди, че е изключена от следствията, че не ѝ дават опция да даде своя принос, само че в това време тя не се отзовава на сходни молби за даване на данни ", споделя Грозев.

В Нидерландия стартира главното чуване

На 7 юни 2021, съвсем седем години след злополуката на малайзийския Боинг в небето над Донбас, в Нидерландия стартира главното чуване на четиримата основни обвинени по делото. Заседанието се организира в особено помещение на територията на амстердамското летище Схипхол.

Версията на обвиняването гласи: Боинг-777 на Малайзийските авиолинии е бил свален над зоната на бойните дейности в Донбас на 17 юли 2014 от сепаратисти благодарение на съветска ракета от зенитно-ракетния комплекс " Бук ". В резултат на това починаха всички 298 души на борда на самолета. Повечето от жертвите са жители на Нидерландия, заради което правосъдното дело се гледа в тази страна. Самолетът от Амстердам е летял към столицата на Малайзия Куала Лумпур.

На правосъдното съвещание през вчерашния ден не участва нито един от обвинените. Само руснакът Олег Пулатов, играл водеща роля в специфичните служби на самопровъзгласилата се " Донецка национална република ", е бил показан от свои юристи. Чрез тях Пулатов е съобщил, че не се счита за отговорен. Нито Пулатов, нито другите обвинени могат да се притесняват, че ще бъдат екстрадирани в Нидерландия. В Кремъл считат правосъдния развой по делото за злополуката с MH17 за скърпен.

Автор: Екатерина Венкина
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР