Всички договори за реализацията и финансирането на продължението на газопровода

...
Всички договори за реализацията и финансирането на продължението на газопровода
Коментари Харесай

КЕВР откри нарушения при всички договори за Балкански поток

Всички контракти за реализацията и финансирането на продължението на газопровода " Турски поток " на българска територия – така наречен " Балкански поток ", са били подписани от държавния газов оператор " Булгартрансгаз " (БТГ) в нарушаване на Наредба за лицензирането на дейностите в енергетиката. Съгласно нейните условия " Булгартрансгаз " е трябвало да изиска от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) авансово утвърждение - както на контрактите със саудитския консорциум " Аркад " и с българо-немската " Ферощал Балкангаз " за градежа на тръбопровода, по този начин и за банковите заеми, с които извърши заплащания към тези две сдружения, разкри Mediapool.

Операторът обаче не сторил това, открила инспекция на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Тя е била разпоредена от ръководителя ѝ Иван Иванов на 5 април 2021 година - ден след парламентарните избори, които предходните ръководещи над десетилетие от ГЕРБ завоюваха с малко, само че не съумяха да създадат държавно управление и след седмица е новият предварителен избор.

Резултатите от инспекцията и заключенията на енергийния регулатор са разисквани на закрито съвещание на членовете му в петък – 2 юли, а решението им, че БТГ е направил нарушаване. Докладът със заключенията за нередностите ще бъде изпратен на министъра на енергетиката и на шефа на " Българския енергиен холдинг ", който има газовия оператор. Нова работна група пък ще извърши в допълнение изследване дали кумулативният резултат на покупко-продажбите, подписани от БТГ, са довели до свръхзадлъжнялост на енергийното дружество и до застрашаване на сигурността на снабдяването с природен газ.

Договорите с " Аркад " за 2.2 милиарда лева без Данък добавена стойност за линейната част и с " Ферощал Балкангаз " за близо 360 млн. лева без Данък добавена стойност за двете компресорни станции обезпечават против рента финансиране за строителните действия. " Булгартрансгаз " подписа документите през септември и октомври 2019 година против рента върху предоставените заеми от малко над 4 % за 10 години. Веднага по-късно обаче сдружението потегли да афишира процедури за търсене на финансиране от банкови институции, а с привлечените заеми на по-ниски лихви от контрактуваните с " Аркад " и " Ферощал " стартира да изплаща предварително главницата по тези два контракта.

През октомври 2019 година на самото сключване на договора с " Ферощал " бе оповестено търсенето на заем от 150 млн. евро. Скоростно БТГ взе 200 млн. евро, с които заплати предплатено на " Аркад " и на " Ферощал ", въпреки да трябваше да стори това със свои средства. Обявеното икономисване бе за 2 млн. лева Споразумения за кредитирането бяха подписани със " Ситибанк Европа ", " ИНГ Банк ", " Уникредит Булбанк " и с Международната банка за икономическо съдействие. Всяка даде по 50 млн. евро., обезпечени посредством срочни депозити на БТГ в щатски долари, направени в съответната банка против рента, по-висока от плащаната от оператора.

През 2020 година бе оповестена втора процедура за търсене на заем от 400 млн. евро, банки предложиха 542 млн. евро, само че взети бяха 487 млн. евро, откакто БТГ се отхвърли да подпише контракт с клон на съветската Външно-търговска банка. Заеми бяха предоставени от " Ай Ен Джи Банк " (ING Bank N.V.), " Ситибанк Европа ", " Райфайзенбанк България ", " Уникредит Булбанк ", " Обединена българска банка ", Банка ДСК, " Юробанк България ", както и с обединяване сред държавната Българска банка за развиване, Общинска банка " и Международна капиталова банка. Заем бе взет и от Международната банка за икономическо съдействие. Условията бяха като при първата порция кредитиране - като поръчителство операторът даде в американски долари до 20 на 100 от размера на вземания заем от всяка от банките. Обявено бе, че още веднъж лихвите са по-ниски от тези по договорите с " Аркад " и " Ферощал ".

Третата порция банкови заеми е от тази пролет. При търсени нови 155 млн. евро назаем бяха подписани контракти с шест банки за общо 156.5 млн. евро. Средствата бяха взети от същите банките като преди - " Уникредит Булбанк ", " Юробанк ", държавната Българска банка за развиване, Банка ДСК, Обединена Българска Банка, плюс Търговска Банка Д. С по-голямата част от отпуснатите заеми още веднъж е платено предварително на " Аркад " и са спестени над 19 млн. евро, показаха тогава от " Булгартрансгаз " пред Mediapool.

От разпоредената от КЕВР инспекция обаче излиза, че всички тези контракти, вдигащи борчовете на газовия оператор от 4 млн. лева при започване на 2019 година на над 2.6 милиарда лева в този момент, е трябвало да бъдат утвърдени от нея, а БТГ изобщо не я е уведомила.

Друг е въпросът за какво регулаторът едвам в този момент подхваща дейности, откакто и трите процедури на оператора за набиране на финансиране бяха обществено обявявани на уеб страницата му и коментирани шумно в медиите.

Регулаторът не приема възраженията на БТГ, че няма заемни правни отношения с " Аркад " и " Ферощал Балкангаз ". " И двата контракта са за капиталово планиране, доставка на материали, съоръжение, създаване и въвеждане в употреба, като съдържат детайли на кредитиране, защото е контрактувано отсрочено заплащане с оскъпяване на цената ", написа в отчета на работната група, направила инспекцията.

Операторът оспорва и мнението на КЕВР за нарушавания за банковите заеми като показва, че при тяхното подписване няма основаване на залог върху активи на сдружението, с което да е застрашена лицензионната му активност. Регулаторът обаче смята, че такава заплаха има и в случай че се стигне до свръхзадлъжнялост на лицензианта.

Според комисията е неотносимо изказванието на БТГ, че в решението на КЕВР от август 2020 година, с което утвърждава бизнес проекта на сдружението до 2024 година. за предпазване на природен газ, е било категорично разисквано привличането на средства за построяването на " Балкански поток ". КЕВР отбелязва, че утвърждението на съответните параметри на всяка от покупко-продажбите по заемите става по обособена процедура от Наредбата за лицензионните действия в енергетиката.

От протокола на КЕВР излиза наяве, че шефът на БТГ Владимир Малинов не се е явил да получи констатациите за нарушаванията и едвам след втора покана е пратил собствен прокурист.

При разискването на нарушаванията на оператора в петък членът на КЕВР Александър Йорданов, който съставлява Обединените патриоти в регулатора, показва, че те са официални, само че въпреки всичко е трябвало да се спазят законовите условия. Вместо това БТГ си е разрешил надменно отношение към държавна институция и към закона. Според Йорданов един от вероятните отговори за това държание е спестяването на административно време, само че показва, че КЕВР постоянно е проявявала схващане към преносните оператори.

" Най-вероятно, според мен, операторът е избегнал настояването на тези позволения, тъй като се е страхувал, че е допустимо Комисията да реши, че съответната задлъжнялост ще докара или би могла да докара до застрашаване на сигурността на снабдяването ", разяснява Йорданов, представен в обществения протокол от закритото петъчно съвещание.

Предстои да се види ще има ли някакви наказания за БТГ поради тези нарушавания.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР