Всички добре познаваме чувството на къркорещия стомах и нетърпението да

...
Всички добре познаваме чувството на къркорещия стомах и нетърпението да
Коментари Харесай

Гладът, стомахът и защо храната е по-вкусна, когато сме гладни

Всички добре познаваме възприятието на къркорещия корем и нетърпението да хапнем нещо час по-скоро. Гладът в действителност може да ни трансформира в различен човек, тъй като не сме способни да мислим за нищо друго, с изключение на за храна.

И тъкмо в тези моменти каквото и да хапнем, ни се коства вкусно. Е, с някои изключения, несъмнено. Но японски учени потвърждават, че гладът прави храната по-вкусна и дават съответно доказателство за какво се случва по този начин.

Изследователите разпознават мозъчни вериги, които са в основата на измененията в метода, по който одобряваме приятните и неприятните усети. Експериментът е извършен върху мишки.

По принцип избираме по-сладкия усет на храната, тъй като я свързваме с по-богата хранителна стойност и заобикаляме тези с по-кисел и горчив усет, тъй като на подсъзнателно равнище ги дефинираме като развалени, даже и да не са. Тези желания обаче търпят промени, когато ни обземе гладът.

Храните, които кардинално обичаме да ядем, ни се костват още по-сладки. Но към тези, които не са изключително по усета ни, имаме притъпена сензитивност. Това се дължи на протичащи промени в мозъка, свързани с AgRP неврони в хипоталамуса, които се задействат при апетит, написа Science Daily.

Така в случай че сме в плен на глада и нямаме опция да го утолим с обичаната храна, и някоя друга не толкоз приятна алтернатива също ще се окаже много по-приемлива. Все отново, тялото ни не би разрешило да умрем от апетит единствено поради капризите ни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР