Всички добре познаваме чувството на къркорещия стомах и нетърпението да

...
Всички добре познаваме чувството на къркорещия стомах и нетърпението да
Коментари Харесай

Защо храната е по-вкусна, когато сме гладни

Всички добре познаваме възприятието на къркорещия корем и нетърпението да хапнем нещо час по-скоро. Гладът в действителност може да ни трансформира в различен човек, тъй като не сме способни да мислим за нищо друго, с изключение на за храна.

И тъкмо в тези моменти каквото и да хапнем, ни се коства вкусно. Е, с някои изключения, несъмнено. Но японски учени потвърждават, че гладът прави храната по-вкусна и дават съответно доказателство за какво се случва по този начин.

Изследователите разпознават мозъчни вериги, които са в основата на измененията в метода, по който одобряваме приятните и неприятните усети . Експериментът е извършен върху мишки.
 Снимка 448245

По принцип избираме по-сладкия усет на храната, тъй като я свързваме с по-богата хранителна стойност и заобикаляме тези с по-кисел и горчив усет , тъй като на подсъзнателно равнище ги дефинираме като развалени, даже и да не са. Тези желания обаче търпят промени, когато ни обземе гладът.

Храните, които кардинално обичаме да ядем, ни се костват още по-сладки. Но към тези, които не са изключително по усета ни, имаме притъпена сензитивност. Това се дължи на протичащи промени в мозъка, свързани с AgRP неврони в хипоталамуса, които се задействат при апетит, написа Science Daily.
 Как се отразява социалноикономическият ни статус на чувството ни за апетит
Как се отразява социалноикономическият ни статус на чувството ни за апетит

Връзката сред дребното пари и тъпченето с калории

Така в случай че сме в плен на глада и нямаме опция да го утолим с обичаната храна, и някоя друга не толкоз приятна алтернатива също ще се окаже много по-приемлива. Все отново, тялото ни не би разрешило да умрем от апетит единствено поради капризите ни .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР