Всички директори на захарни заводи в Беларус, които не можеха

...
Всички директори на захарни заводи в Беларус, които не можеха
Коментари Харесай

В Беларус за кратко "изчезнаха" директорите на захарни заводи, но КГБ обясни това

Всички шефове на захарни фабрики в Беларус, които не можеха да бъдат открити няколко дни, се оказаха упрекнати в корист със средства на стойност милиони долари благодарение на съветски предприемачи. Това бишат съветски и беларуски медии и основаното в Латвия електронно издание " Медуза ".

Директорите на всички четири завода - в това число на Беларуската захарна компания, изнасяща за Русия - в действителност са арестувани от 11 дни. Според управляващите това станало в края на януари.

За задържането на един от тях, Михаил Крищапович, беларуските спецслужби даже върнали пътнически аероплан, летящ от Минск за Мюнхен, до момента в който прекосявал през въздушното пространство на Полша. Край Вроцлав той се обърнал и кацнал в Гродно, Беларус. Свидетели приказват за изведени сред шест и осем души от самолета. Възможно е още един шеф - Николай Прудник на Слуцкия захарен комбинат - също да е бил измежду тях.

Тази интервенция и ареста на останалите за пръв път бяха коментирани през вчерашния ден от президента Александър Лукашенко, дал " персонално " инструкции да се обърне самолетът. Снощи държавната телевизия " Беларусь-1 " пък разгласява материал за " захарната мафия ", в който представителят на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на Беларус Константин Бичек разгласи, че е заведено наказателно дело за приемане и предоставяне на рушвет. Обвинението е в корупционна скица с присъединяване на медиатори от Русия.

Според уеб страницата TUT.by арестувани са минимум 11 души, а самият Лукашенко изяснява, че всички са дали показания и написали с кого са свързани и са работили.

Схемата съгласно материала на " Беларусь-1 " води до съветската компания " Полимир " и включва продажба на захар от беларуски фабрики на занижени цени до съветски медиатори, които продавали на по-висока цена в Русия. За реализирането ѝ са плащани подкупи от стотици хиляди долари годишно, отчасти идващи от разликата в цената.

В Беларус, където цената на захарта се контролира от страната, сега е въведена минимална цена на дребно от 1.5 беларуски рубли или 0.7 щатски $. Същевременно подкупите на всеки звук, плащан от съветските медиатори, е сред 1 и 2.5 $ за всеки звук продукция (беларуският експорт се прави оценка на стотици хиляди тонове).

Този сюжет се появи в миг, в който припламва остра изразителност от Лукашенко към Русия. Президентът, останал на власт над две десетилетия и половина, даже разгласи тази седмица завършек на хладните връзки със Съединени американски щати и попита за какво Русия се тормози от това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР