Всички детски хирурзи са оценени само от работата и удовлетворението

...
Всички детски хирурзи са оценени само от работата и удовлетворението
Коментари Харесай

Детски хирург с драматична изповед в ефир и големи разкрития

Всички детски хирурзи са оценени единствено от работата и удовлетворението от нея. В детската хирургия заплащането е срамно ниско, уточни доктор Цветко Георгиев, завеждащ " Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии " в Пирогов, предава bTV.
Той даде образец с минималната работна заплата, която стана 510 лева, а съгласно законопроекта специализантите към този момент би трябвало да получават две минимални заплати. Така от януари един специализант ще получава повече от неговата съществена заплата.

Мотивацията за него е в работата и животите, които е избавил.

Един от тях е този на дребната Никол, която беше оперирана, с цел да се в профил огромен израстък.

Д-р Георгиев добави, че в детската хирургия нещата са по-сложни. „ Един възрастен взима решенията за себе си. При децата решенията ги взимат родителите. Обикновено майката се колебае, бащите са по-решителни. Но опитът ме кара да чувам сърцето на майката . Тя би трябвало да е уверена и наясно, че интервенцията би трябвало да бъде направена”, сподели той.По думите му най-важното е да се приказва с родителите и те да бъдат успокоени. „ Те идват с болно дете и голяма паника в душата си и нея би трябвало да я отнеме лекаря. Не единствено да лекува, само че и даде сигурност и убеденост на родителя”.

Родителите Станка и Ивайло описват за различен тежък случай в кариерата на доктор Георгиев – този на щерка им Мария. „ Тя се роди малко по-рано от термина и се оказа, че в действителност бебето излиза единствено поради проблем със стомаха”, уточни Станка.

Бащата Ивайло добави, че интервенцията е била стомашна - чревно преплитане. Ден по-рано те са били на обикновен обзор, който не дал никакви учредения да се счита, че бебето ще стартира да се ражда.

За тях доктор Георгиев е не със златни ръце, а с диамантени.

„ Трудно се намират, доктор Георгиев, думи или всевъзможни изразни средства, с които изобщо можем да изразим благодарността си Хиляди пъти благодарим, това е най-хубавото нещо, което можехте да ни дадете, благодаря”, споделиха родителите.

Хирургът разяснява, че за всеки доктор тази признателност е най-голямата премия. Той добави, че в тази ситуация с Мария това е премия за цялата детска хирургия и реанимация. „ Три месеца се борихме за живота й. Мина през 2 тежки оперативни намеси и над 60 души помогнаха тя да бъде жива”,каза той.

В кариерата му най-тежкият случай е бил случая в детската дискотека „ Индиго”.

„ Фрапиращо кошмарно прекарване. Шансът тогава беше, че това се случи на промяната на 2 екипа към 19:30. И тогава се събраха 8 хирурзи и 6 реаниматори, които работихме дружно. Беше като на война. Деца се изсипваха, нямаше информация какво се е случило. Колеги пристигнаха, цялата болница се включи да оказва помощ. Когато след теб останат и няколко бели чаршафи няма по какъв начин да се забрави”, показа той.

Когато спасим живот, това остава зад нас, само че носим в себе си загубите, които не можем да преодолеем, разяснява доктор Георгиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР