Всички депутати ще бъдат тествани днес за коронавирус, след като

...
Всички депутати ще бъдат тествани днес за коронавирус, след като
Коментари Харесай

Конституцията не позволява да се приемат дистанционно закони, подчерта Нинова

Всички депутати ще бъдат тествани през днешния ден за ковид, откакто стана ясно, че сътрудника им от Движение за права и свободи Хасан Адемов е дал позитивна проба. Народните представители се тестват с PCR тест в две лечебни заведения – държавната ВМА и частната „ СофияМед “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова показа пред кореспонденти, че е обезпокоена от опасността, само че извършва това, което би трябвало.

Тя означи, че за последно е видяла Хасан Адемов в последния работен ден на Народното събрание, когато в пленарната зала се гласоподава изключителният режим на работа на депутатите. Нинова добави, че тогава той е бил с маска и не е забелязала утежняване на здравето му.

Лидерът на левицата разяснява подхванатите от здравните управляващи и страната ограничения за ограничение на разпространяването на болестта.

„ Здравните ограничения, ограниченията на лекарите – с почитание. Тези, които държавното управление прави, са много безредни. Само вчерашния ден да вземем – министърът на опазването на здравето си смени заповедта за маските безусловно за часове. И това не е единствен случай. Сутрин вършат едно, на обяд - друго, вечер - трето, объркаха хората “, акцентира Нинова и добави, че санкциите за нарушаване на ограниченията са прекомерно високи.

Попитана дали в този момент е съгласна, че Народното събрание е трябвало да премине в ексклузивен режим на работа, алената лидерка отговори, че Народното събрание би трябвало да откри метод да работи. И уточни, че този въпрос е бил обсъждан на председателския съвет, който се организира по-рано през днешния ден.

„ Сега към този момент и ръководещите считат, че Народното събрание би трябвало да работи, тъй като желаят актуализация на бюджета. Обсъждахме няколко разновидността по какъв начин да стане това, само че дефинитивно ще го решим, откакто всички депутати минат на проби и се видят резултатите. Имаше всевъзможни оферти – от електронно-дистанционно дебатиране посредством софтуерен артикул, който да се конфигурира на компютъра на всеки народен представител и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, тъй като Конституцията го не разрешава. Там се желае персонално наличие на гласоподаване и специалистите от правната дирекция на Народното събрание са безапелационни, че е риск да гласуваме отдалечено, тъй като тези актове могат да паднат при обжалване “, обясни Нинова.

Сред останалите хрумвания са депутатите да влизат по групи при гласоподаване в пленарна зала, с цел да може да се съблюдава дистанцията посред им или да се приложи механизма на тайното гласоподаване.

„ Обсъжда се разновидността да се преместим в по-голяма зала – в Партийния дом или НДК. Този въпрос остана отворен “, сподели още водачът на столетницата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР