Всички държави членки на ЕС ще проведат изчерпателни преброявания на

...
Всички държави членки на ЕС ще проведат изчерпателни преброявания на
Коментари Харесай

Проверяват грамотни ли сме и живели ли сме в чужбина при преброяване 2020

Всички страни членки на Европейски Съюз ще проведат изчерпателни преброявания на популацията и жилищния си фонд през 2021 година Какво ще включват въпросниците разкрива Програма на преброяването, призната от Министерския съвет в края на ноември. 18-ото броене в историята на страната ще се организира от 22 януари до 1 февруари. Както и през 2011 година, ще има опция да се преброим електронно или да изчакаме преброител. С цел сигурност на хората от Национален статистически институт ще обезпечат единна телефонна система, посредством която ще можем да проверим кого да чакаме, да получим методическа помощ или разгадаем проблем.

Участието в преброяването е наложително, само че анкетите ще съдържат и въпроси, на които може и да не отговорим. Те се отнасят до етническата ни група, вероизповеданието, майчиния ни език и дали имаме понижена продуктивност, предава OffNews.

Проверката на целия инструментариум ще бъде направена следващата година (между януари и април) посредством пробно броене измежду няколко общини.

Важни дати

Преброяване 2021 стартира в 0.00 часа на 22 януари 2021 година и всички събрани данни ще се отнасят към тази дата.

У нас преброяването ще се организира на два стадия:

• Чрез онлайн електронна преброителна карта - от 0.00 часа на 22 януари до 24.00 часа на 31 януари 2021 година

• Чрез посещаване на семействата от преброител от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари 2021 година

Какви данни ще желаят от нас

По отношение на популацията ще се събират данни единствено за всекидневно пребиваващите в България, не и за българите в чужбина. Според този принцип популацията се дели на: налично, краткотрайно отсъстващи (които всекидневно живеят в преброяваното жилище, само че към сериозния миг на преброяването отсъстват от домовете си за интервал по-малък от една година и се намират на територията на друго обитаемо място в Република България или отвън нея заради почивка, визити при другари и родственици, отмора, работа, здравно лекуване, религиозно поклонение и други) и краткотрайно присъстващи лица.

Хората с противозаконен или нерегистриран престой, търсещи леговище и поискалите или получили статут на емигрант или друга интернационална протекция ще бъдат преброени като население на страната, в случай че дават отговор на критериите за всекидневно местожителство в страната. От популацията на страната ще изключат задграничните военни у нас, военноморските и дипломатическите чиновници и техните фамилии.

В първата огромна група въпроси - демографските характерности в анкетната карта ще попълняме: пол, възраст, статут на престояване, юридическо фамилно състояние (брак), в действителност фамилен статус, брой деца (вкл. осиновените).

В групата на икономическите характерности се вписват: претовареност, безработица, специалност, икономическа активност, статус в заетостта.

Трудовият статус обгръща:

• Текущото стопански интензивно население (работната сила) - всички, които се дефинират като заети (всички на и над 15 година, които правят работа даже 1 час, против която получават заплата или различен доход; не работят, само че имат работа, от която отсъстват краткотрайно заради болест, годишен отпуск, отпуск заради бременност, раждане и развъждане на дете, образование, обвързвано с работата, стачка и др.); безработни (всички на и над 15 година, които: нямат работа през следения период; търсят работа през интервал от четири седмици; имат подготвеност да стартират работа през следения интервал или до две седмици след края му); други (лица отвън работната мощ, които през следения интервал не са нито заети, нито безработни. Тук се включват учащи и пенсионери (ако не са стопански активни), лица под 15 години и др.);

• специалност (длъжност);

• икономическа активност - тип произвеждане или активност на предприятието (или сходна структура), в което през следения интервал е местоработата на обещано заето лице;

• статус в заетостта: наети; работодатели; независимо заети (без наети); други.

Под " други " се имат поради: неплатени фамилни служащи, които работят без възнаграждение във компания, дружество или стопанство на родствено лице от същото домакинство; членове на индустриална или земеделска кооперация, които са членове на кооперацията и работят в нея, за което получават заплащане, а освен лихва.

• местонахождение на работното място или на образователното заведение.

Втората група изискуеми данни са просветителните характерности. Те включват:

- просветеност (грамотен е всеки, който може да написа, да чете, да събира, изважда, умножава и дели);

- степен на приключено образование;

- присъединяване във официално (училища, колежи, университети) или неофициално (курсове, семинари, конференции, лекции, частни уроци и др.) обучение или образование.

Третата група е миграция.

Тук обект на наблюдаване при преброяването са:

- държава/място на раждане;

- гражданство;

- миграционен статус:

• обитавало ли е лицето в миналото в чужбина и година на идване в страната;

• предходно всекидневно местожителство и дата на идване на настоящето място;

• всекидневно местожителство една година преди преброяването.

Следващата - етнокултурни характерности - не е наложителна за попълване. Доброволно ще споделяме каква е етническата ни принадлежност, вероизповеданието ни, майчиният ни език и религията.

Ако имаме степен на трайно понижена продуктивност (удостоверени с експертно решение от ТЕЛК и/или НЕЛК), също ще решим сами дали да споделим тази информация, както и какви са типът и степента на увреждане.

Във въпросника ще попълняме и данни за характерностите на семействата и фамилиите. От тях ще стане ясно каква част от популацията попадат в групата " домакинство " (едно или повече лица, които живеят независимо със независим бюджет); какъв брой души живеят в пансиони, интернати, домове, какъв брой са бездомните, на които е обезпечен подслон; какъв брой са фамилиите у нас, като в тази група попадат както живеещи дружно родители и деца, по този начин и делящи един покрив двойки без деца или родители, които отглеждат детето/децата си сами, без майката или бащата на децата.

Жилищен фонд

Втората част от преброяването включва събиране на данните за жилищните здания, броя на жилищата, в които живеят хора и необитаемите жилища; нежилищните здания и тези със смесено предопределение, както и " други ", като хижи, колиби, бараки, каравани, плаващи къщи, хамбари, мелници и различен тип заслон.

Тук попадат и въпросите за географските характерности за принадлежността на интервюираните към даден географски регион и за местоположението им (адрес). Ще се събират и данни за характерностите на жилищните здания (брой етажи, жилища, във или отвън регулация; вид на строителната конструкция). Така ще разберем и " възрастта " на постройките у нас, в какъв брой от тях има асансьор, налични ли са за хора с увреждания. Ще стане ясно и какъв брой хора имат лично жилище и какъв брой живеят под наем; какъв брой са огромни жилищата у нас, с какъв брой стаи са. Има и група въпроси за енергийната осигуреност, в това число за съществуването на различни източници на сила в жилището, както и за външната и вътрешната му изолираност.

Предварителни резултати от преброяването (общ брой население, жилища и сгради) ще бъдат оповестени от Национален статистически институт до 6 месеца след края на работата на терен, а окончателните - за броя, структурите и характерностите на популацията, жилищата, постройките, семействата и фамилиите - до 12 месеца след края на работата на терен.

Извадкови проучвания

Паралелно с преброяването на популацията и жилищния фонд, което ще обхване цялото население на страната, ще се проведат и извадкови проучвания. Те ще са за проучване на раждаемостта и репродуктивното държание и за миграцията и миграционното държание на популацията. За задачата ще има спомагателни анкетни карти и едно домакинство ще може да попадне в извадката единствено за едно от проучванията.

Раждаемост

Основна цел на проучването на раждаемостта и репродуктивното държание е обезпечаването на надеждни и справедливи статистически данни, които да подкрепят вземането на решения в региона на демографската политика на страната, излиза наяве от Програмата за преброяването през 2021 година

Задачите на проучването са да откри:

• Репродуктивните идеали и настройки на популацията в репродуктивна възраст;

• Репродуктивното поведение;

• Намерения, бъдещи проекти и очаквания;

• Факторите, които дефинират репродуктивното държание на популацията.

Обект на наблюдаване ще са всички дами на възраст 15 - 49 година и всички мъже на възраст 15 - 59 година с всекидневно местожителство в страната. Планираният размер на извадката е почти 12 500 души.

Миграция

Основната цел на проучването на миграцията и миграционното държание на популацията е проучване на миграционните процеси в годините сред двете преброявания (от 2011 година до 2021 г.), упованията и факторите, които дефинират това държание. Чрез проучването се откриват:

• Обхватът, интензивността и направлението на вътрешно- и външномиграционните процеси;

• Социално-демографските категории население, които образуват миграционните процеси;

• Промените в характера и трендовете в развиването на вътрешната и външната миграция;

• Факторите, които дефинират миграционното държание на населението;

• Очакванията, свързани с бъдещата вътрешна и външна миграция на популацията.

Обект на наблюдението са хората възраст 15-74 година с всекидневно местожителство в страната, без значение дали са мигрирали в миналото през живота си. Планираният размер на извадката е към 28 000 души.

Изследване на бюджета на времето

След привършване на преброяването, в интервала октомври 2021-октомври 2022 година, Национален статистически институт ще организира извадково проучване „ Бюджет на времето “ на популацията. Данните от него ще покажат по какъв начин хората у нас разпределят времето си, какъв брой време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - дамите, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, какъв брой време се грижим за себе си.

Различията в бюджета на времето по пол биха могли да допринесат за създаване на политики за превъзмогване на неравенството, изясняват от Национален статистически институт. Те могат да бъдат и основа за създаване на стратегии, целящи усъвършенстване на активността на транспортните и комуналните услуги, създаване на детски заведения, спортно-развлекателни заведения, за създаване на политики, подпомагащи включването на подрастващите и младежите в обществения живот.

Анкетите ще попълнят хора на и над 10 година от елементарни семейства. Планираният размер на извадката е към 6000 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР