Всички бюджетни организации са получили указание от финансовия министър да

...
Всички бюджетни организации са получили указание от финансовия министър да
Коментари Харесай

Бюджетните организации трябва да представят план за отлагане на неспешните разходи

Всички бюджетни организации са получили напътствие от финансовия министър да прегледат бюджетите си и да показват сметка за това кои от плануваните разноски не са основни и могат да бъдат отсрочени за последващи години. Това разгласи пред БНР Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание. Тя добави, че таман от тези икономии ще се поемат спомагателните разноски за заплати на работещите на първа линия в битката са ковид, покупката на лекарства и други, тъй че да не се натоварва в допълнение бюджетът.

Тя уточни, че от това ще се направи спестовност на разноски в бюджета и по този начин той няма да бъде усложнен в допълнение.

За през днешния ден бе планувано съвещание на комисията, на което да се прегледа планът за акуализация на бюджета. Късно нощес обаче се разбра, че то се отсрочва поради това, че при депутата Хасан Адемов е открит коронавирусът и всички депутати през днешния ден ще са подложени на тест.

Всеки един лев от този ликвидния буфер в бюджета, който би трябвало или ще бъде употребен, още веднъж би трябвало да мине през Народното събрание, тъй като държавното управление няма право да прави разноски отвън записаните в бюджета. Това е отговорът на тези критици, които споделят, че се подписва празен чек на държавното управление, разяснява още Менда Стоянова.

Тя изясни, че с предлагането да се даде опция на кабинета да поеме държавен дълг до 10 милиарда лева вместо до 2.2 милиарда лева каквото е записано в Закона за държавния бюджет, се дава се еластичност да се заеме от пазарите сума, която може да се харчи само и единствено с решение на Народното събрание. " Лимитът на дълга до 10 милиарда лв. ще бъде горещият картоф, който ще трансферира от ръка на ръка Българска социалистическа партия ", разяснява ръководителят на бюджетната комисия.

По-рано от Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че няма да поддържат препоръчаната актуализация на бюджета и взимането на " грамаден заем ". Повече за това четете тук.

Стоянова разгласи, че е говорила с представители на другите парламентарни групи и те са декларирали, че ще поддържат плана. Към 12 ч. към момента няма изясненост по кое време планът ще влезе за разискване в Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР