Всички борсово търгувани фондове на "Експат асет мениджмънт", което е

...
Всички борсово търгувани фондове на "Експат асет мениджмънт", което е
Коментари Харесай

Разширяват се връзката на българският капиталов пазар със световните финансови пазари

Всички борсово търгувани фондове на "Експат асет мениджмънт ", което е част от "Експат Капитал, могат да се държат от клиентите на швейцарския централен депозитар SIX SIS и унгарския централен депозитар Keler, оповестиха от компанията. С тази стъпка, която е плод на двугодишни старания от страна на българското ръководещо сдружение, достъпът на задгранични вложители до продуктите на компанията се уголемява доста.

Швейцарският централен депозитар SIX SIS е един от четирите огромни интернационалните депозитарни институции, свързващи финансовите пазари в целия свят, дружно с Clearstream, Euroclear и DTCC. Към момента той покрива над 60 пазара по света и има директни връзки с централните депозитари във Англия, Ирландия, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Унгария, Люксембург, Австрия и Дания. Регистрацията на фондовете на "Експат " в SIX SIS разрешава те да се тръгуват на всички тържища в страните, с чиито централни депозитари SIX SIS има директна връзка.

Унгарският централен депозитар Keler e водеща депозитарна институция на финансовите пазари в Централна и Източна Европа. Той подкрива над 50 пазара в целия свят посредством връзките си с Clearstream и SIX SIS и има директни връзки с централните депозитари на Австрия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения, Румъния, а от скоро и на България.

Това е следващата построена от "Експат " инфраструктурна връзка на българският финансов пазар със международните финансови пазари. Чрез нея вложители от доста повече страни ще могат да държат фондовете на сдружението, в това число и българския индексен фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Тази връзка разрешава теоретично и на други български емитенти да записват своите излъчвания в Keler и SIX SIS, което би направило допустимо и елементарно държането им от непознати вложители, и регистрацията им за търговия на огромни непознати тържища, като тези във Франкфурт, Лондон, Париж, Амстердам, Люксембург и Дъблин. Така "Експат " продължава задачата си за поддръжка и развиване на локалния финансов пазар.

"Експат асет мениджмънт ", е компания за ръководство на активи в района на Централна и Източна Европа. Дружеството ръководи самостоятелни инвестицонни сметки за клиенти от разнообразни страни, няколко договорни фонда, както и 11 борсово търгувани фонда, следящи главните борсови показатели в Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия и Полша. Фондовете на сдружението се търгуват на тържищата във Франкфурт и Лондон. Продуктите на сдружението са единствените български скъпи бумаги, регистрирани за предпазване в депозитари отвън България (освен в Централен Депозитар). Към днешна дата това са Clearstream Banking (Luxembourg), SIX SIS (Switzerland) и Keler (Hungary).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР