Всички банкови сметки на община Чепеларе са запорирани от частен

...
Всички банкови сметки на община Чепеларе са запорирани от частен
Коментари Харесай

Юрист сложи запор на сметките на община Чепеларе

Всички банкови сметки на община Чепеларе са запорирани от частен правосъден реализатор, като общата сума, която общината дължи по три изпълнителни каузи е над 86 хиляди лв., оповестява бТВ.

Запорът е от 9 януари. Делата против общината са заведени от адв. Кирил Иванов, който години наред е бил нает от общината. Новият кмет обаче е изискал от адв. Иванов информация за свършеното от него за 70-те хиляди лева, които общината му дължи.

„ Виждате, че сумата не е малко и е естествено, когато някой човек получава пари за някаква активност, да се дават доклади, а такива в общината липсват‘, уточни Боран Хаджиев, кмет на Община Чепеларе.

Адвокат Иванов твърди, че активността му е документирана. „ И по всяко едно дело може да се ревизира, дали делото е водено, на каква инстанция, какъв хонорар. Съответно дали е по минимални размери или нещо превишено, само че по този начин или другояче – нищо не се договорихме с сегашния кмет и нещата останаха висящи “, уточни юристът.

Договорът за абонаментно правно обслужване е от 6 ноември 2015 г, на стойност 1000 лева месечно.

„ Оказа се, че през изтеклия интервал той е един от много скъпите юристи. Сумите, които са му изплатени през този интервал са 98 624 лева Той предявява искове за още 73 548 лева от тази сума 6 584 лева са му платени. Значи общо за целия интервал господин Иванов ни коства 172 272 лева на общината или приблизително към 3 445 лева на месец. “

Бившата кметица се изрече в поддръжка на юриста. По думите ѝ той е трябвало да получи висок хонорар поради значимо дело за милиони, което е водел от името на общината.

„ Тъй като материалния интерес е над 3 млн. лева, обикновено е адвокатският хонорар да е огромен. Вие знаете, че по Закона за адвокатурата си имат напълно естествена ставка и параметри, които да се съблюдават при установяване на адвокатския хонорар. На остарелия юрист отговорностите бяха изплатени, а на новия юрист сключихме съглашения заради обстоятелството, че общината не разполагаше с задоволително финансови средства “, разяснява Славка Чакърова, някогашен кмет на Община Чепеларе в интервала 2015-2019 година

Адвокат Иванов е уверен, че общината е спечелила от услугите му. Практика е общините да употребяват външни юристи, а тежкото финансово положение на Чепеларе е от години.

Сега общината още веднъж ще разчита на правни услуги от външен правист, за 1 200 лева на месец. В края на декември предходната година общината също е била със запорирани сметки, само че е реализирана сделка с компанията за метода на издължаване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР