Всички български общини трябва до 2020 г. да изградят площадки

...
Всички български общини трябва до 2020 г. да изградят площадки
Коментари Харесай

До 2020 г. всички общини трябва да изградят площадки за опасни отпадъци

Всички български общини би трябвало до 2020 година да изградят площадки за рискови боклуци, само че тези, които са се възползвали от швейцарското финансиране, няма да го вършат за сметка на своите жители.

Това стана ясно на заключителното събитие на Българо-швейцарската стратегия за съдействие, което се организира в София. Експерти от разнообразни общини обсъждаха самодейностите по програмата за опазването на околната среда и обществени тематики, свързани с човешкия фактор - развиването на хората и гражданското общество у нас.

Над една трета от бюджета на Българо-швейцарската стратегия за съдействие е разпределена по планове, свързани с опазването на околната среда. Жителите на община Шумен към този момент също имат опция да се възползват от най-хубавата швейцарска процедура за събиране на рисковите боклуци, които всеки от нас съхранява в бита си. Със средства в размер на над 1 845 000 лева, обезпечени по план към Българо-щвейцарската стратегия за съдействие, общината построи Център за събиране и запазване на рискови битови боклуци от популацията. Съоръжението към този момент работи, като площадката е най-голямата все още в страната. Освен това по план, финансиран също от швейцарската стратегия, бяха изнесени за неутрализиране отвън България и препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност, съхранявани в хранилища на територията на селата Мараш и Ивански в продължение на повече от 15 години.

Живка Атанасова, основен специалист по екология в общинската администрация в Шумен, показа на заключителното събитие в София смисъла на тези два плана за града както във връзка с екологията и изгодата за жителите, по този начин и във връзка с икономическия резултат от реализацията им, оповестиха пресцентъра на общината.

Програмният управител за България към Българо-швейцарската стратегия за съдействие и представителят на Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария Мартин Шерер направиха посещаване в новоизградения Център за събиране и запазване на рискови битови боклуци от популацията. Заедно с него са били и представители на ръководещото звено към Министерството на околната среда и водите, които се срещнаха с реализирането на плана на място.

Изпълнението на плана за България стартира на 21 април 2015 година с сключване на съглашение с Конфедерация Швейцария за разпределяне на 15 млн. лева за финансиране на действия, които да спомогнат за по-доброто ръководство на отпадъците у нас. Срокът за привършване е до 7 декември 2019 година.
Целта на плана е понижаване на рисковете за човешкото здраве и околната среда посредством обособяване на рисковите боклуци от семейства от потока битови боклуци в 22 български общини. Предвижда се да се построяват 5 пилотни центъра за събиране на рисковите битови боклуци в общините Шумен, Разград, Созопол, Съединение и Левски и към този момент са доставени мобилни събирателни пунктове за обслужване на прилежащи на тях 17 общини: Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево. Пилотните общини са избрани посредством предпроектно изследване с финансиране от швейцарска страна, като са регистрирани редица индикатори за избиране на общини, при които реализирането на площадка за разделно събиране ще бъде най-ефективно.
Пилотните планове целят да улеснят останалите общински администрации при обмисляне и извършване на вменените им със Закона за ръководство на отпадъците отговорности за обезпечаване на площадки и образуване на разделното събиране на рискови битови боклуци. Съгласно закона всички общини би трябвало да имат построени такива центрове до 2020 година. Общините ще могат да се възползват от създадените към този момент в границите на пилотната стратегия капиталови планове, методики за работа на центровете и опит при основаване и експлоатиране на мобилни схеми за събиране на боклуци. По този метод резултатът от реализацията на пилотните модели ще се мултиплицира в бъдеще и страната ни ще реализира положително обособяване на рисковите боклуци, което подсигурява по-чиста околна среда за бъдещите генерации.

Държавната политика по ръководство на отпадъците се концентрира върху консолидираното на нови, устойчиви от екологична и икономическа позиция модели, където от битовите боклуци да се отделя всичко, което може да се оползотвори и рециклира, с цел да се трансформира в сила, в суровина за промишлеността, в тор за растенията, а в новоизградените районни депа да се депонират минимални количества боклук.
Чрез предприемане на законодателни и незаконодателни начинания, политиките на Министерството на околната среда и водите са съобразени с политиките на европейско равнище и главните аспекти на националния интерес за реализиране на 65% преработване на битови боклуци, 75% преработване на боклуци от опаковки и 10% най-много депониране, като и по трите действия това би трябвало да стане до 2030 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР