Всички български граждани са засегнати от неправилното изчисление на сметките

...
Всички български граждани са засегнати от неправилното изчисление на сметките
Коментари Харесай

Адв. Петя Белелиева: Продължаваме да плащаме несправедливи сметки за парно

Всички български жители са наранени от неправилното пресмятане на сметките за парно и топла вода на хората, които употребяват Топлоелектрическа централа.

Проблемът съществува от много време в българското законодателство. Затова на 13 април предходната година Върховният административен съд със свое решение отчасти анулира метода, по който се пресмята дяловото систематизиране в жилищата. Съдът, който анулира използването на формулата, го направи с претекста, че формулата и досега не отразява точните сметки на жителите, и че фактурирането се базира на неразбираеми правила.

Съгласно Европейското законодателство, България беше длъжна да се съобрази с европейските наставления, и надлежно в българското законодателство през 2015 година бе променен Законът за енергетиката и бе признат един напълно нов Закон за енергийната успеваемост. За страдание, в новия Закон за енергетиката формулата, по която се дефинира дяловото систематизиране, е останала непроменена.

Това значи, че сградната апаратура, (всъщност, в правния мир подобен термин не е регламентиран), се дефинира по неразбираем аршин без ясни правила и по неправдив метод.

Съдът в своето решение е отменил тъкмо тази формула.

Естествено, решението на съда беше обжалвано от министъра на стопанската система. Въпреки това, година и половина към този момент Върховен административен съд не е насрочил правосъдно съвещание по проблема. Петчленен състав на съда може да анулира правосъдното решение, само че може и да го удостовери.

Това значи, че жителите не престават да заплащат несправедливи сметки и суми, изчислени на база остарялата методика. Това директно ощетява потребителите.

След дефинитивно решение на съда ще стане ясно тъкмо по коя методика ще се пресмятат сметките на жителите, както и методът, по който сградната апаратура ще се заплаща от потребителите.

С неналичието на изясненост какво се случва, проблеми ще имат топлофикационните сдружения, както и компаниите, които се занимават с дялово систематизиране.

Новата формула, по която ще бъдат изчислявани сметките, има своите преимущества. Тя изисква – съгласно европейските наставления – всеки жител да заплаща тъкмо това, което е употребил, и то да бъде фактурирано ясно и просто при ясни правила. /БГНЕС

———

Адвокат Петя Белелиева. Анализът е написан особено за БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР