Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще

...
Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще
Коментари Харесай

Захариева: Българите във Великобритания ще получат постоянен статут за уседналост


Всички български жители, които живеят на територията на Англия, ще получат непрекъснат статут за уседналост даже и при корав Брекзит. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за предаването „ Тази заран “ по bTV.

„ Мъгливи са нещата във Англия. Още от началото на започването на договарянията за Брекзит има основана междуведомствена група от българското държавно управление с присъединяване на всички институции, в която постоянно са се разглеждали вероятните разновидности. Но на никой – нито на Англия, нито на Европейски Съюз, не му се вярваше, че ще се стигне до най-лошия разбор. А в този момент това е много евентуален сюжет. Чакаме в понеделник да разберем държавното управление на Англия какъв проект Б ще разгласи. Възможно е и отлагането на датата – какъв брой ще бъде то, ще успее ли още веднъж. Истината е, че тези 230 депутати, които гласоподаваха разликата срещу, са го създали с разнообразни претекстове “, съобщи Захариева и уточни, че това не значи, че всички са за излизане без договорка.

На въпрос дали би трябвало да има човек в кабинета, който да дава отговор за Брекзит, Захариева изясни, че има основана междуведомствена група, чиито координаторите са шефове на дирекции в Министерство на външните работи, които дават отговор непосредствено за тази сфера. „ Един човек единствено няма по какъв начин да вземе всичките решения без целият Министерски съвет да се приготви. Още през септември съм изпратила писмо до всички министри с апел да се готвят за най-лошия сюжет. Така че не е правилно, че не се готвим за него. Истината е, че всички сме готови за този вид, само че никой не може да каже какви тъкмо ще са последствията “, сподели още тя.

Захариева напомни, че още през декември Тереза Мей изясни на европейските жители, които живеят във Англия, че те ще запазят правата си такива, каквито са контрактувани със съглашението. „ Т.е. всички български жители, които до Брекзит живеят на територията на Англия, ще получат непрекъснат статут за уседналост даже и при корав Брекзит. Най-вероятно ще се наложи да си извадят биометрични паспорти и дано да не чакат за последния миг, макар че ще имат разполагаем година и половина – две. Около 4000 са жителите на Англия в България и и те ще могат да се записват и да продължат да живеят тук – те живеят добре тук и ние живеем добре с тях “, изясни външният министър.

По думите ѝ Министерство на външните работи дружно с консулската работа в Лондон провеждат осведомителни акции, с цел да осведомят жителите там какво следва.

По отношение на идните европейски и локални изброи в България Захариева уточни, че след Брекзит най-вероятно ще бъде понижен броят на изборните секции за българите във Англия.

„ От визитата на съветския президент Владимир Путин в Сърбия нашата страна има интерес. Ние вършим всичко допустимо втората тръба на „ Турски поток “ да мине през България, Сърбия и Унгария. Добро беше посланието от срещата и мисля, че има доста огромен късмет това да се случи “, съобщи Захариева и уточни, че Министерството на енергетиката от дълго време работи по този въпрос. По думите ѝ българският блян е да имаме оптимално доста източници на доставка на газ, тъй като по този начин ще е по-малка цената му за българските консуматори.

Захариева изясни, че Путин има покана от президента и от министър-председателя за посещаване и в България, само че към момента няма конкретизирана дата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР