Всички 28 общински съветници и чиновници от местната администрация в

...
Всички 28 общински съветници и чиновници от местната администрация в
Коментари Харесай

Отчети под индиго за една романтична "командировка" до Ница

Всички 28 общински съветници и служители от локалната администрация в Севлиево, които от 27 до 30 април т.г. пътуваха на бюджетни разходи до Френската Ривиера, са нарушили Наредбата за задграничните командировки и специализациите в чужбина. Това сподели инспекция на " Дневник ". Те са подали и изцяло идентични, официални отчети за пътешестване си, които не дават визия за неговите цели и постигнатите резултати.

По време на командировката членовете на делегацията - 23 (от общо 28) общински съветници, четирима зам.-кметове и секретаря на общината, е трябвало " да обменят положителни практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница ". За тази цел, съгласно заповедта, издадена от кмета на Севлиево Иван Иванов, командированите е трябвало да пътуват по маршрут " Севлиево-София - Ница и назад " за период от четири дни, два от които – 28 и 29 април, почивни. Но инспекция на " Дневник " сподели, че вместо по маршрута, указан в кметската заповед, те са пътували до дребния, само че безценен и влиятелен курорт Рокбрюн-кап-Мартен. Освен това вместо с сътрудниците им по ресори, пътуващите са имали единствено една протоколна среща в първия ден след идването си и то със зам.-кмета на града. По силата на служебните си отговорности той е и зам.-председател на локалния Общински съвет на градчето.

Запознаване " на място "

В отговор на настояването на " Дневник " за даване по електронен път на копия от докладите за пътуването от Общинската администрация в Севлиево дадоха отговор, че това може да стане само посредством " обзор на място ". Според Закона за достъп до социална информация органите (в случая локалната администрация) са длъжни да се съобразят с желаната форма за даването й, с изключение на в случаите, когато " за нея няма техническа опция ", в случай че " е обвързвана с голословно увеличение на разноските по даването " или " води до опция за непозволена обработка на тази информация или до нарушение на авторски права ". Очевидно е, че в тази ситуация не става въпрос за нито един от тези случаи, защото докладите са единствено 28 - всеки на по една страница и не съдържат никаква " сензитивна " информация. Така се оказва, че решението за даване " с обзор на място " би могло да има за цел само затрудняването на достъпа до желаните данни.

Освен това под предлог, че е трябвало да бъдат прикрити проличава данни, всички копия от докладите за пътуването, които бяха поискани, се оказаха със заличени имена на съставителите.

" Обменени бяха позитивни практики "

Напълно идентичните текстове на докладите удостоверяват констатацията, че всички 28 командировани не са били не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен, до където никой не ги е изпращал. За да бъде " маскирано " това разминаване със заповедта на кмета на Севлиево, в тях е записано следното: " В осъществяване на задачата: Обмяна на опит в община Ница, Франция (...) посетих Ница, Република Франция и Рокбрюн-кап-Мартен ".

По-нататък във всеки един от докладите написа следното: " Взех присъединяване в публична работна среща в община Рокрюн-кап-Мартен. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с даване услуги на жителите, действия на общинската администрация и законотворчество на локалния парламент. Обменени бяха позитивни практики в разнообразни посоки ".

Напълно идентична е и останалата част от докладите с незначителни вариации в няколко от тях. В един е отразено, че са били разисквани " благоприятни условия за бъдещо съдействие ", в различен, че са били изразени " планове за бъдещи контакти и съдействие ", че е било следено " междуинституционално взаимоотношение при реализиране на общински действия ", или, че анонимните командировани са били " очевидци на взаимоотношението сред другите институции при реализиране на общински действия ". (С цялостния текст на част от отчетите можете да се запознаете в прикачения файл).

Част от отчетите на командированите
Ница, Монако, Монте Карло...

Любопитна е и друга част от така наречен доклади. Там написа, че всички участници в пътуването (без изключения) са взели присъединяване " в програмата, препоръчана от компанията, провела обмена ", и се е срещнал " с културно-историческите забележителности на гр. Ница ".

Справка, предоставена на " Дневник " от Община Севлиево още през май сподели, че на командированите са били изплатени по 35 евро дневно. Освен това за самолетни билети, превоз и хотелско настаняване за всеки от тях локалният бюджет е похарчил по 895 лева Точно толкоз коства общоприетата екскурзия до Ница, предлагана през уеб страницата на туристическото сдружение " Бест травъл ейджънси ", което е провело и въпросното служебно пътешестване. Срещу тази цена на редовите си клиенти организацията предлага панорамна обиколка на Ница, запознаване със забележителностите и свободно време в първия ден на екскурзията.

За втория и третия ден, които за севлиевските общинари са били събота и неделя, са планувани целодневни екскурзии до Монако и Монте Карло (които не са част от територията на Франция), както и до градовете Антиб и Кан. Обратният полет за България е сутринта на четвъртия ден. Цените на на двете спомагателни пътувания са по 60 лева на човек, които биха могли да бъдат покрити единствено с част от командировъчните, изплатени от Община Севлиево за двата дни на уикенда – 28 и 29 април.

Едно съдбовно " събитие на високо равнище "

Още при завръщането си от " командировката " – на 30 април т.г., ръководителя на общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева изясни за " Дневник ", че Ница е огромна община и затова никой не би трябвало да чака делегацията " да се срещне с конгломерата ". За това формалната част от визитата се състояла в курорта Рокбрюн-кап-Мартен.

Обяснението на Лалева, обещано пред журналистката Емилия Данкова от уеб страницата " Севлиево онлайн " гласи напълно друго. Според тази версия в деня на идването на севлиевската делегация в " главната община Ница " е имало събитие на високо равнище и затова достъпът до постройката на кметството бил стеснен. Ако това е по този начин, то значи единствено едно – че командировката е била зле готова и че никой в Севлиево не е провел прелиминарен диалог с кметството в Ница за подготовка на визитата.

Вчера от Окръжна прокуратура в Габрово потвърдиха информацията на " Дневник ", че във връзка на изявленията за командировката до Ница на двадесет и осемте общински служители и съветници още през май е почнала инспекция, която продължава и сега.

Според член 40 от Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина " служебни лица, които отговорно не са изпълнили отговорностите си по командировката, възвръщат непозволено изразходваните средства в левове и във валута ".

Участници в делегацията на Община Севлиево, командирована за " продан на положителни практики " в Ница от 27 до 30 април т.г.

Общински съветници:

Диян Златев, Явор Памукчиев, Капка Пандурска, Делян Игнатов, Петко Тотев, Владимир
Василев, Ралица Христова, Вера Цачева, Здравка Лалева, Цветан Стоянов ( ГЕРБ )
Силвия Стойнова, Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Христо Христов ( Българска социалистическа партия )
Ердоан Узунов, Мюмюн Мутишев, Кенан Ашиков, Керим Ибрям ( Движение за права и свободи )
Христо Митев ( Народен съюз )
Тодор Ганчев, Сюзан Садъкова ( Реформаторски блок )
Христо Гунчев, Светлана Георгиева ( Патриотичен фронт-НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация )

Общински чиновници:

Заместник-кметовете : Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Йорданова, Ахмед Мехмедов
Секретар на Община Севлиево : Румяна Дъчева

Общински съветници, неучаствали в пътуването на делегацията:

Поради обществено изразено противоречие с претекстовете за пътуването:
Николина Николова ( Коалиция Избирам Севлиево ) и Йордан Стойков ( Българска социалистическа партия )

Поради персонални, служебни задължения и други аргументи:
Христофор Лалев ( Коалиция за Севлиевска община ), Недко Георгиев ( Народен съюз ), Димитър Димитров ( ГЕРБ ), Петинка Михайлова ( Българска социалистическа партия ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР