Всички 27 държави от ЕС подкрепиха втория мандат на ръководителя

...
Всички 27 държави от ЕС подкрепиха втория мандат на ръководителя
Коментари Харесай

Всички страни от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Всички 27 страни от Европейски Съюз поддържаха втория мандат на ръководителя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи министърът на финансите на Белгия, предадоха Агенция Франс Прес и БНР.

Българската икономистка Георгиева съобщи предходната седмица, че за нея ще бъде " чест " да управлява основаната във Вашингтон финансова институция за втори петгодишен мандат.

Настоящият ѝ мандат изтича на 30 септември.

" Много съм благополучен да оповестя, че всички европейски страни членки фактически показаха тази поддръжка за Кристалина ", съобщи белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем след среща с сътрудниците си от Европейски Съюз в Брюксел.

Той посочи доверието, което Европейският съюз има към Георгиева, и добави: " Кристалина сподели мощно водачество през последните няколко години, изключително по време на невиждани рецесии, и също по този начин оказа поддръжка на всички членове. "

По време на мандата на Георгиева МВФ неколкократно оказа помощ на страни, които изпитваха финансови усложнения по време на пандемията от Covid-19, както и на опустошенията, провокирани от нахлуването на Русия в Украйна, изключително в Европа.

Белгийският министър изрази вяра, че МВФ ще вземе " доста бързо " решение.

По силата на десетилетно съглашение сред Европа и Съединените щати МВФ исторически се управлява от европеец, а Световната банка - от американски жител.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР