Всички 24 500 прасета в индустриална ферма в шуменското село

...
Всички 24 500 прасета в индустриална ферма в шуменското село
Коментари Харесай

Чумата по свинете отново настъпва

Всички 24 500 свине в индустриална плантация в шуменското село Никола Козлево, където Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи болестта африканска чума по свинете, ще бъдат умъртвени по човечен метод от сряда. Фермата към този момент е сложена под карантина. Това стана ясно от изключителното съвещание на регионалната епизоотична комисия, заяви Българска национална телевизия. Огнището на болестта бе открито на 2 януари. Ветеринарният доктор на фермата е уведомил управляващите за подозренията си, че има болни от африканска чума животни. Веднага са взети проби, които са изследвани в лаборатория и през вчерашния ден в късния следобяд е доказана болестта. " Не можем да използван ограничения да отделим инфектираните от болните свине, тъй като инфекцията по този начин е проникнала в обекта, че нямаме опция да го създадем, сподели проф. Паскал Желязков, шеф на БАБХ.

Във фермата към този момент са приложени всички вероятни ветеринарни ограничения - стерилизация на пространствата, ограничение на придвижването и две санитарни зони към фермата. Щетите за притежателите на фермата на " Бони холдинг " възлизат на най-малко 10 млн. лв., само че те увериха, че ще запазят всичките си 70 чиновници. " Не бих си разрешил да разясня каквото и да било във връзка с това по какъв начин е проникнала заболяването. Ще обследваме, ще беседваме с тяхна помощ и с спомагателни консултанти ", сподели проф. Георги Георгиев, шеф на Център за оценка на риска. Проверката на място в свинекомплекса е посочила, че всички ограничения и отбрани са обезпечени и са се спазвали.

Едно от догатките е, че вирусът може да е пренесен посредством гризачи, защото фермата се намира в гориста околност. Отпада разновидността африканската чума да е пренесена от домашни свине, защото наоколо няма домашни стопанства. Професор Георгиев бе безапелационен, че в случай че не се открие повода, то заплахата ще продължи като бомба със закъснител, и когато пристигна време в предприятието да се отглеждат нови свине, вероятността там още веднъж да избухне африканска чума ще бъде напълно действителна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР