Всички 2 153 милиардери в света разполагат с общо богатство,

...
Всички 2 153 милиардери в света разполагат с общо богатство,
Коментари Харесай

Милиардерите притежават по-голямо богатство от 60% от населението на света

Всички 2 153 милиардери в света разполагат с общо благосъстояние, което е по-голямо от това на 60% от популацията на планетата (4,6 милиарда души), сочат данни от изследване на мeждyнapoднaтa opгaнизaция Оксфам(Охfаm), представено от Си Ен Би Си.

Докладът за неравенството на Оксфам обичайно се разгласява преди началото на Световния стопански конгрес в Давос, където по се срещат представители на икономическия и политическия хайлайф.

„ Ако всички трябваше да седят върху 100-доларови банкноти, които се равняват на тяхното благосъстояние, по-голямата част от света щеше да седи на пода “, разясняват създателите на проучването.

„ Хората от междинната класа в богатите страни ще седят на стол, а двамата най-богати мъже в света ще бъдат в космоса “, прибавят те.

По данни на „ Форбс “ сега най-богатият човек на планетата е създателят на колоса за онлайн търговия Amazon Джeф Бeзoc, който има 116,4 милиарда $. След него се подрежда основният изпълнителен шеф на компанията за първокласни артикули LVMH Бepнap Apнo, който може да се похвали с благосъстояние от 116 милиарда $.

Според отчета на Оксфам, в случай че човек е спестявал по 10 хиляди $ дневно от градежа на египетските пирамиди до през днешния ден, той отново ще бъде 80% по-беден от петимата най-богати хора на планетата.

Изследователите приканиха законодателните органи по света да усилят налозите за най-богатите с 0,5% в границите на десетилетието, с цел да понижат  неравенството сред небогати и богати.  Според Оксфам този скок в налозите би съдействал за основаването на 117 млн. работни места в браншове като опазване на здравето и обучение.

„ Пропастта сред небогати и богати не може да бъде преодоляна без ориентирани политики за битка против неравенствата. Правителствата би трябвало да подсигуряват, че богатите и предприятията заплащат своя обективен дял от налозите ", акцентира Амитабх Бехар, представител на Оксфам за Индия, който ще съставлява неправителствената организация на международния конгрес в Давос тази година.

По рано този месец изпълнителният шеф на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева прикани законодателите да премислят данъчните системи в своите страни и да вкарат прогресивно данъчно облагане, което ще усили ставката за най-богатите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР