Всички 110 млн. права за участие в укрепването на капитала

...
Всички 110 млн. права за участие в укрепването на капитала
Коментари Харесай

ПИБ направи и втората крачка към увеличението на капитала

Всички 110 млн. права за присъединяване в укрепването на капитала на " Първа капиталова банка " бяха закупени на търга през днешния ден. Това се случи в границите на две покупко-продажби - за 108 млн. и за 2 млн. права. Цената им бе 0,001 лева

Притежаването на права е наложително за вложителите, които желаят да придобият акции от нарастването на капитала на банката. За покупката на 1 акция са нужни 2,75 права. Настоящите акционери имат по 1 право за всяка притежавана акция.

За да бъде сполучлива процедурата, до 25 юни правата би трябвало да бъдат платени. Не е ясно кой е купувачът. След сполучливия търг на правата акциите на банката нарастнаха до 2,74 лева, а по-късно отстъпиха минимално до 2,64 лева

Припомняме, че " Първа капиталова банка " ще предложи до 40 млн. нови акции с емисионна стойност от 5 лева Според заложените в проспекта на банката условия, нарастването на капитала ще се смята за сполучливи при записване на най-малко 4 млн. нови акции.

ПИБ ще употребява това нарастване, с цел да обезпечи осъществяването на своята тактика за разширение на пазарното наличие в банкирането на дребно и в кредитирането на дребни и междинни предприятия в България.

Банката изпрати сполучлива 2019 година като означи растеж на активите си с над един милиард лв. до 10,7 милиарда лева Печалбата на консолидирана основа за 2019 година е 137.9 млн. лева, а облагата преди обезценки е 257.7 млн. лева Припомняме и че през декември Банката сполучливо пласира емисия облигации на обща стойност от 30 млн. евро, като след позволение от страна на Българска народна банка тя бе включена в спомагателния капитал от първи ред.

От банката оповестяват, че положителните резултати се резервират и през първото тримесечие на 2020 година като към края на март коефициентът на обща финансова адекватност на ПИБ е 19.09 %, адекватността на капитала от първи ред е 19,03 %, а съотношението на базовия личен капитал от първи ред е 15.48 %, а регулаторният личен капитал доближи 1,365 млн. лева

Към края на 2019 година посредством ограничения за нарастване на капитала и понижение на риска Банката образува спомагателен финансов буфер в размер на над 197 млн. евро. С пласирането на новата емисия банката ще извърши на 100% и последната рекомендация на Европейската централна банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР