Всеобщото мнение е, че пясъкът е неизчерпаем - безкраен ресурс,

...
Всеобщото мнение е, че пясъкът е неизчерпаем - безкраен ресурс,
Коментари Харесай

Светът е изправен пред ужасна криза. Пясъкът е на привършване

Всеобщото мнение е, че пясъкът е изобилен - безконечен запас, който може да бъде открит по плажовете и в безбрежните пустини... Но хората бъркат.

Наскоро група специалисти разгласява публикация в списание Science, съгласно която несъразмерният рандеман на пясък в световен мащаб вреди на околната среда и даже би могъл да докара даже до съществени междудържавни спорове.

"По целия свят се добиват пясък и трошляк и тяхното количество съставлява най-големият размер корав материал, извличан в международен мащаб. Образувани от ерозивни процеси в продължение на хиляди години, през днешния ден тези две първични материали се изнасят с доста по-голяма скорост, в сравнение с природата може да ги възобнови. В същото време размерът, който се добива, оказва огромно въздействие върху речните, крайбрежните и морски екосистеми, което води до загуба на почва към реките, ерозия на крайбрежията, понижаване на водата и количеството на отлаганията. Въпреки големите количества пясък и трошляк, които се употребяват, нашата възходяща взаимозависимост от тях, както и въздействието, което оказва добивът им върху околната среда, този въпрос е измежду най-често подценяваните от страна на политиците и остава значително незнаен за необятната общност ", написа в отчет на Организация на обединените нации, отдаден на околната среда.

 Между 1900 и 2010 година размерът на естествените запаси, употребявани в строителството на здания и за построяването на транспортни инфраструктури, се е нараснал 23 пъти. Пясъкът и чакълът съставляват най-голямата част от тези първоначални материали (79% или 28,6 гигатона годишно през 2010 г.)

В множеството райони пясъкът е общ запас, т.е. запас, който е наличен за всички. Поради компликациите, свързани с регулацията на ползване и ограничението на достъп, ресурсите, извличани от елементарните водни басейни, могат да доведат до трагични резултати. Хората егоистично и безогледно ги изчерпват, неосъзнавайки дълготрайните последствия от своите дейности.

Огромното търсене, съчетано с неограничния рандеман, е съвършената рецепта за дефицит, акцентират откривателите в The Conversation. Многобройни доказателства изрично демонстрират, че пясъкът става все по-оскъден в доста райони. Например, във Виетнам вътрешното търсене на пясък надвишава общите запаси на страната. Ако това противоречие продължи, страната може да изчерпи пясъка за строителни потребности до 2020 година, съгласно последните изказвания от Министерството на строителството на страната.  Докато учените поставят огромни старания, с цел да дефинират до каква степен построяването на инфраструктурни системи, като да вземем за пример пътища и здания, засягат местообитанията, които ги заобикалят, изцяло се подценява въздействието на извличането на строителни минерали като пясък и трошляк за построяването на тези структури.

Пясъкът е основна съставна част в производството на бетон, настилки за пътищата, стъкло и електроника. Огромни количества пясък се добиват за планове за отводняване и мелиорации, рандеман на шистов газ и стратегии за запълване на плажни линии.

 Преди години, пясъкът е бил локален артикул. Но дефицитът на районно ниво и възбраната за добива му в някои страни го трансфораха в световна стока. Неговата стойност на интернационалните пазари скочи до небето, увеличавайки се съвсем 6 пъти в последните 25 години.

Печалбите от добива на пясък постоянно подтикват противозаконния бизнес. В отговор на ширещото се принуждение, сред конкуриращи се за пясък групи, държавното управление на Хонконг вкарва държавен монопол върху добива и търговията му при започване на 20-ти век, която продължава до 1981 година

Днес проведени незаконни групи в Индия, Италия и други страни правят противозаконна търговия с пръст и пясък. Сингапур, който е измежду най-големите вносители на пясък, е замесен в разногласия с доставчиците си Индонезия, Малайзия и Камбоджа.

Прекомерният рандеман на пясък е довел до промени в речните и крайбрежни екосистеми, прекъсване на отлагането на седименти и води до ерозия.

Изследвания демонстрират, че добивът на пясък въздейства и върху голям брой скотски типове, в това число на риби, делфини, ракообразни и крокодили.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР