Всеобщата мобилизация може да предизвика недоволство, преди всичко на средната

...
Всеобщата мобилизация може да предизвика недоволство, преди всичко на средната
Коментари Харесай

Андрей Колесников: Путин е съсредоточил повече власт отколкото преди войната, страхът парализира всяко намерение за промяна

Всеобщата готовност може да провокира неодобрение, на първо място на междинната класа, която въобще не има намерение да води война. Дори и нейните представители да поддържат войната. Това не влиза в негласния обществен контракт с Путин. В специфичната интервенция вземат участие професионални военни. Мобилизацията не е преференциална за Путин.(…) Има още един аспект. Кой ще поддържа стопанската система, в случай че обявите всеобща готовност? Това ще подкопае основите на стопанската система в обстановка, в която се обрисува доста сериозна рецесия, чиито признаци към този момент виждаме. Това разяснява в изявление за Андрей Колесников, анализатор от московския център „ Карнеги “.

Според него Русия надали ще прибегне до потреблението на нуклеарни оръжия, тъй като й е безусловно безразлична позицията на Запада, само че не ѝ е безразлична позицията на Изтока, както видяхме в този момент на срещата на Шанхайската организация за съдействие - позицията на Китай и на централноазиатските страни, всяка от които играе личната си игра. Това би било доста сериозен удар по имиджа на Русия.

Запитан допустимо ли е военните неуспехи на съветската войска, в случай че има такива и отсега нататък, да провокират ерес в близкото обграждане на Владимир Путин, анализаторът разяснява: 

Главните и даже второстепенните фигури са обект на наказания. Следователно те не могат да бъдат нелоялни към Путин. Те са принудени да му бъдат правилни, дори и да не могат да го понасят. Мисля, че мнозина са недоволни от войната, мнозина са недоволни от Путин и мнозина желаят да се върнат към някакво обикновено време. Например от началото на века. Налага им се обаче да са послушни или да се вършат на такива. Мнозина са пропити от неговата идеология и не си разрешават съмнения. 

Там има разнообразни хора. Те обаче не могат да се обединят към някого другиго, към концепцията за завършек на войната или към концепцията за свалянето на Путин от престола. Технически това е невероятно. Не са подготвени морално. Страхът сковава всякакво желание за смяна. Даже олигарсите, които не живеят в Русия, настояват, че не въздействат на Путин и нищо не могат да създадат, тъй като са обект на наказания. Няма да има дворцов прелом. Мисля, че в този момент Путин е съсредоточил в ръцете си повече власт, в сравнение с преди войната.

*Андрей Колесников е някогашен началник на програмата " Вътрешна политика и политическия институции " на Московския център " Карнеги ", който беше затворен от съветските управляващи наред представителствата на редица задгранични неправителствени и правозащитни организации. Той е събеседник в предаването " Събота 150 ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР