Всемогъщият Постоянен комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия през

...
Всемогъщият Постоянен комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия през
Коментари Харесай

Всемогъщата седморка на Китай: имена, длъжности, заслуги, биографии

Всемогъщият Постоянен комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия през идващите пет години ще се състои от седем души, които бяха определени през днешния ден на пленум на Централен комитет на ККП. Кои са те?

Трима от тях и до момента бяха членове на комитета, в това число генералният секретар Си Цзинпин, който получи.

Четиримата нови членове са правилни на Си, а изключването на премиера Ли Къцян и на ръководителя на висшия съвещателен орган Ван Ян се преглежда като знак, че представителите на други фракции към този момент не са добре пристигнали във висшия орган.

Новите членове застанаха пред медиите в Дома на националните събрания, като се подредиха от двете страни на Си според от ранга си. Новите държавни постове ще бъдат избрани на съвещанието на Народното събрание напролет.

Всемогъщият водач Си Цзинпин

Си към този момент приготви почвата да продължи да ръководи, като отстрани рестриктивните мерки в броя на мандатите. Още преди този момент в профил противниците си и получи висша власт, като пое управлението на работни групи, настоящи отвън министерствата, които управляват всичко - от националната сигурност до икономическата политика. Третият му мандат е приветстван като завръщане към едноличното ръководство след интервал на по-колективно взимане на решения.

Си е от по този начин наречените принцове - наследник е на един от другарите на Мао Цзедун, основали Китайската националната република, който изпада в недружелюбност, само че се завръща, с цел да реализира значими стопански промени, работи на разнообразни длъжности в провинцията, до момента в който през 2012 година става вицепрезидент, по-късно партиен водач, а през 2013 година - президент.

Си, който има тапия по право от влиятелния пекински университет " Цинхуа ", укрепи властта си посредством огромна антикорупционна акция, удостовери ролята на държавния бранш в стопанската система, разшири армията и предприе безмилостни репресии против борците за цивилен права в Хонконг и Синцзян. Той е прочут и с очарователната си брачна половинка, вокалистката на Народноосвободителната войска Пън Лиюан, макар че двамата малко пътуват дружно от началото на епидемията от КОВИД-19.

Началникът от Шанхай Ли Цян

От 2017 година Ли Цян е партиен секретар на Шанхай, най-големия китайски град и финансов център, и беше " спуснат с парашут " в Постоянния комитет на Политбюро, евентуално като предстоящ министър председател. Постът в Шанхай е един от най-важните в Китай и преди този момент е бил заеман от Си, някогашния президент Цзян Цзъмин и някогашния министър председател Чжу Жунцзи.

Шейсет и три годишният Ли е считан за непосредствен до Си, откакто е работил под негово управление в родната югоизточна провинция на Ли - Чжъцзян, която е център на експортно насочено произвеждане и частни предприятия. Преди да бъде назначен за заместител партиен секретар, той оглавява отдела по политически и правни въпроси на провинцията. Има магистърска степен по бизнес администрация от Политехническия университет в Хонконг.

Репутацията на Ли беше накърнена от продължителния локдаун тази година в Шанхай, натрапен поради КОВИД-19, принудил 25 милиона души да останат по домовете си, съществено объркал стопанската система и провокирал обособени публични митинги. Макар че чиновници на локално равнище бяха осъдени, с цел да се успокои публичния яд, не е известно Ли да е работел за решение на компликациите, свързани със прецизното придържане към твърдата политика на Си за " нулев КОВИД ". Издигането му за член на Постоянния комитет на Политбюро наподобява демонстрира, че лоялността към Си надвива над публичната известност и компетентността в ръководството, когато става въпрос за прогрес в политическата подчиненост.

Шефът на антикорупционната работа Чжао Лъцзи

От 2017 година Чжао Лъцзи управлява всяващата боязън Комисия на Централен комитет за инспекция на дисциплината - партия орган, който следи за корупцията и други злоупотреби. Това го трансформира в основна фигура в акцията на Си за съблюдаване на разпоредбите от партийните членове. Тази акция от време на време беше характеризирана като средство за премахване на съперници и налагане на преданост. Сега той ще оглави Общокитайското заседание на народните представители - значително церемониалния законодателен орган, който заседава в цялостен състав единствено един път годишно и чиито разисквания се организират основно при закрити врата от по-малката му непрекъсната комисия.

65-годишният Чжао е считан от някои анализатори за част от " бандата от Шанси " на Си, състояща се от фигури със фамилни връзки със западната провинция Шанси. Преди да се реалокира в Пекин, Чжао е бил партиен секретар на Шанси, а преди този момент - на отдалечената западна провинция Цинхай на Тибетското плато, където е роден и е стартира работа.

Чжао, както и Си, е второ потомство партиен член и по непотвърдени данни бащите им са били другари. Смята се, че тези връзки са помогнали на Си в устрема му да отстрани рестриктивните мерки за периода на мандата и да продължи да бъде общоприет секретар на партията за неопределен срок.

Политическият теоретик Ван Хунин

Дългогодишният партиен политически теоретик Ван Хунин, на 62 година, е член на Постоянния комитет на Политбюро от 2017 година и се издига от пета позиция, което отразява статута му на един от най-важните съветници на Си. Четвъртото място нормално се заема от ръководителя на Китайската национална консултативна политическа конференция - консултативната група към Общокитайското заседание на народните представители, която следи и некомунистическите групировки, религиозните организации и малцинствените групи.

Ван, който има академично обучение, значително отговаряше за партийната идеология като консултант на поредност от водачи. Необичайно за тези, които са във висшата власт, той няма опит като регионален шеф, партиен водач или министър на кабинета.

От 2017 година насам той е шеф на работната група групата към Централен комитет за задълбочаване на промените - орган с релативно неразбираеми функционалности, който оказва помощ за използването на политиките на Си. Преди това е бил декан на влиятелния юридически факултет на университета " Фудан " в Шанхай и професор по интернационална политика. Ван се застъпва за мощна, централизирана китайска страна, която да се опълчва на непознатото въздействие.

Чуждестранните откриватели приписват на Ван създаването на формалните идеологии на трима китайски водачи - " Трите представителства " на Цзян Цзъмин, " Концепцията за научно развиване " на Ху Цзинтао и " Социализмът с китайски характерности в новата епоха " на Си. Той е създател и на мощно сериозната книга " Америка против Америка ", написана след посещаване в Съединени американски щати през 1991 година, в която се показват икономическото неравноправие и други американски обществени и политически провокации.

Партийният секретар на Пекин Цай Ци

Цай Ци е друго ново попълнение в Постоянния комитет на Политбюро, надарен политик, който има от дълго време открити връзки със Си. Както и Си, Цай е работил в крайбрежните провинции Фуцзян и Чжъцзян, като през 2016 година идва в Пекин първо като кмет, преди да бъде нараснал като секретар на Централен комитет идната година.

Времето, което прекарва на поста, е по-разнообразно и изпълнено с провокации спрямо някои от неговите прародители. Той организира зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година в точния момент и със относително малко разтърсвания и реализира тактиката на Си " нулев КОВИД ", без да провокира всеобщи разтърсвания, каквито се следиха в Шанхай.

66-годишният Цай е роден във Фуцзян и е считан за един от водещите интелектуалци на партията, защото е защитил докторска степен по политикономия в Университета Фуцзян, като в същото време се е потвърдил и като способен управител.

Дин Сюесян, довереникът на Си

Като началник на Общия отдел от 2017 година насам, Дин Сюесян заема една от най-важните бюрократични позиции в партията, с необятен надзор върху информацията и достъпа до длъжностни лица. Това допуска, че Си му има огромно доверие и Дин постоянно е измежду дребното чиновници, които участват на деликатни срещи дружно с генералния секретар. Затова е именуван " алтер егото на Си " и " шеф на канцеларията на Си ".

60-годишният Дин се причислява към Политбюро през 2017 година и е заемал разнообразни постове в партията, а не в държавната администрация. Подобно на Ван Хунин, той в никакъв случай не е бил губернатор, партиен началник на провинция или министър.

Ли Си, началник на индустриалната централа Гуандун

Издигането на Ли Си за член на Постоянния комитет на Политбюро наподобява е самопризнание за триумфите му в насърчаването на интеграцията сред Гуандун, с неговия софтуерен център Шънчжън, и интернационалния финансов център Хонконг.

66-годишният Ли също по този начин бе избран за правоприемник на Чжао Лъцзи на поста началник на Централната комисия за инспекция на дисциплината, към чиято активност Си сигурно ще демонстрира огромен интерес. Бащата на Ли е архитектът на триумфа на Шънчжън и по тази причина може би го цени Си, макар че двамата не са имали близки работни връзки.

Ли има и особената заслуга, че е бил партиен секретар на Янан, където се намира централата на партията в края на фамозния Голям поход, с цел да избяга от националистическите сили на Чан Кайши. Пещерите, издълбани в льосовите хълмове, в които Мао Цзедун и други партийни водачи прекарват Втората международна война, от този момент са се трансформирали в място за поклонение за партийците. По-късно той се издига до заместник-секретар на партията в Шанхай, а по-късно до партиен секретар на североизточната провинция Ляонин.

Превод: Пламен Йотински, БТА 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР