Вселенският патриарх Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата ѝ

...
Вселенският патриарх Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата ѝ
Коментари Харесай

Вселенският патриарх се опълчи на църквата ни заради подкрепата за македонската

Вселенският патриарх Вартоломей подлага на критика Българската православна черква поради поддръжката ѝ за непризнатата черква на Бившата югославска република Македония, оповестява вестник " Катимерини ", съобщи Българска национална телевизия.

Вартоломей, който е нравствен водач на православните християни, е направил в сряда вечерта изказване със мощен упрек, откакто Българската православна черква се съгласи да бъде църква-майка на македонската, считана за " схизматична " от Вселенския патриарх, основан в Истанбул.

" Действията на сестринската черква на България са неправилни. Те усложняват нещата. Църквата майка на всички балкански нации е тази в Константинопол ", декларирал Вартоломей и допълнил, че това споделя историята и че Българската черква няма право да възстановява македонската, написа " Катимерини ".

Българският патриарх Неофит неколкократно съобщи, че България би трябвало да поддържа македонската черква в нейните опити за самопризнание и интеграция, напомня вестникът.

От Вътрешна македонска революционна организация бързо реагираха на думите на патриарх Вартоломей. От партията разпространиха специфична позиция в тази връзка. Ето какво написа в нея:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР