Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски подаде съдебен иск срещу Принстънския

...
Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски подаде съдебен иск срещу Принстънския
Коментари Харесай

Замесиха България в световен скандал заради откраднати ръкописи на 1000 години

Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски подаде правосъден иск против Принстънския университет, с който изиска да му бъдат върнати откраднати от манастир в Северна Гърция ръкописи на 1000 години. В продължение на десетилетия тези творби на изкуството, които съгласно църквата са свещени текстове, са били част от най-ценната сбирка с редки ръкописи на Принстънския университет. Те са били подарени на образователното заведение от покровител през 1942 година, който ги закупил от немски търговец към 20 години по-рано, предава " Канал 3 ".

Според правосъдния иск, подаден в районния съд в Ню Джърси в четвъртък от името на патриарх Вартоломей, четирите ръкописа са били откраднати от манастира в Кормища (село в Северна Гърция) по време на Първата международна война от българска чета, написа " Ню Йорк таймс ". Според предоставените доказателства българска чета щурмувала манастира " Теотокос Ейкосифоиниза “ през 1917 година, умъртвила монасите, които живеели там и откраднала античните текстове – в това число ръкописите, които след това се озовават в сбирката на Принстънския университет. Сред доказателствата е и том на каталога на образователното заведение, озаглавен " Гръцки ръкописи в Принстън,VI до IX век “, който е бил оповестен през 2010 година и съдържа в детайли изложение на ръкописите, за които се показва, че са били взети от гръцки манастир през 1917 година и са пренесени от българските управляващи. " Това е книга на Принстън, издадена от издателството на Принстън, касае сбирка на Принстън и е написана от чиновници на Принстън “, съобщи Джордж Цугаракис, юрист от адвокатската фирма " Хюс, Хюбард и Рийд “ в Ню Йорк, който е подал правосъдния иск и съставлява Гръцката православна черква по делото.

" Според нас това е много безапелационно доказателство “, безапелационен е Цугаракис. Въпреки доказателствата университетът не признава да е направил нещо неправилно при приемането на ръкописите и уточни в изказване, че има цялостно доверие в достоверността на извършеното от чиновниците му изследване и е напълно несъмнено, че ръкописите не са откраднати. " Въз основа на информацията, с която разполагаме, не открихме никакво съображение да се съмняваме, че ръкописите, които притежаваме са били откраднати по време на Първата международна война или са били конфискувани нелегално от притежанието на патриарха “, показва в имейл представителят на университета Майкъл Хочкис.

Ръкописите от Византийската епоха са: ръкописът на свети Йоан Златоуст " Коментар на Евангелието на Матей “, преписан през 955 след Христа от писаря Никифор, ръкописът на Свети Йоан Лествичник " Божествена стълба “, преписан през 1081 година в Константинопол от писаря Йозеф, и страници от IX век, които евентуално са били част от ръкопис на " Коментар на Евангелието на Матей “, които в някакъв миг са били добавени към " Божествена стълба “. Освен това от патриаршията възнамеряват да изискат и връщането и на още едно обобщение на Евангелието на Матей от 16 век, което също било откраднато от българските управляващи през 1917 година Вселенският патриарх в началото изискал връщането на петте ръкописа в писмо до Принстънския университет през 2015 година, в който ги разказва като " неделима и незаменима част от Византийската просвета “ и " свещени трудове, които към момента се тачат и почитат от Източната православна черква и нейните миряни “. В отговор от Принстън обаче изясняват, че два от въпросните ръкописа през 1917 въобще не са били в манастира, от който се допуска, че са откраднати. Те били дарени преди този момент на различен манастир, от който по-късно са продадени. От университета настояват, че нито един от ръкописите в действителност не е в листата на Владимир Сис – чешки публицист, който следил превозването на движимостите и чиито мемоари също са употребявани като доказателство от Патриаршията. Гръцката православна черква обаче също е предоставила спомагателни доказателства по правосъдното дело – в това число писмо от локален формален представител от делегация на гръцкото външно министерство в София, България, в което разказва нападението против манастира. В писмото, което е написано на френски език, се показва, че " тайфа от 60 нарушители “ принудително е влезнала в манастира и безмилостно е пребила до гибел двама мъже, с цел да им кажат къде са скрити полезностите на светата обител. След това нападателите прибрали ръкописите, печатните книги и други предмети, в това число златни флорини.

" Бандитите, откакто прибрали всички полезности на манастира, натоварили плячката на 24 мулета, които водели със себе си и напуснали необезпокоявано светата обител “, показва в писмото гръцкият формален представител от това време Н. Бакопулос. Откраднатите ръкописи били занесени в София, откъдето били предадени на търговци на книги и аукционни къщи в Централна Европа, се показва в правосъдния иск. Четирите ръкописа, които има Принстънският университет, са пристигнали от основаната във Франкфурт аукционна къща " Йозеф Баер “. Отец Александер Карлутсос, духовник от Ню Йорк и дясна ръка на Вселенския патриарх, който оказва помощ при делото, съобщи за " Ню Йорк таймс “, че ръкописите са " част от нашата духовна и културна еднаквост “.

" Те са част от свещена история, която е нашата културна и духовна еднаквост “, уточни той и добави, че загубата на ръкописите и напъните по тяхното връщане е " изключително мъчителна “. По думите му ищците към този момент договарят и с университета в " Дюк " и " Библиотеката и музей Морган " в Ню Йорк за връщането на други ръкописи от 1917 година От университета в " Дюк " отхвърлиха коментар, а от " Морган " оповестиха, че в действителност договарят, само че са предложили свое решение на проблема. Официални лица от Патриаршията, пък оповестиха, че през 2016-а Лутеранското теологическо учебно заведение в Чикаго към този момент е върнало издание от 337 страници на Новия завет, написано през 9 век, точно заради терзания, че е било откраднато от българските управляващи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР