Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за

...
Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия призна независимата украинската църква

Вселенската патриаршия в Истанбул разгласи за канонични считаните до момента за самопровъзгласили се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна черква, с което на процедура стартира подготовката за признание след повече от 330 години на украинска православна черква, самостоятелна от Московската патриаршия.

Русия от дълго време се противи на този ход, като съветският патриарх Кирил пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

"Изслушахме жалбата на Филарет Денисенко и Макарий. Прието е решение, че анатемата е била оповестена по непълен брой аргументи, по някои политически аргументи. Следователно по решение на Синода те бяха върнати в каноничното поле ", съобщи представител на Вселешенската патриаршия пред ТАСС.

Решението идва, откакто предводителите на двете украински църкви - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич, желаеха от Константинополската патриашия и от вселенския патриарх Вартоломей да бъде публикуван така наречен томос за признание на православна черква, самостоятелна от Московската патриаршия.

Светият Синод, заседавал в Истанбул, на процедура признава двете църкви за канонични, само че не дава томос.

Главата на Киевската патриаршия Филарет разгласи, че счита в околните дни да свика Архиерейски събор с присъединяване както на Киевската патриаршия, по този начин и на представители на Украинската автокефална черква с митрополит Макарий и на Украинската православна черква към Московската патриаршия. "Това ще бъде сплотяващ събор, който ще избере общ патриарх ", добави той.

В публично известие на Вселенската патриаршия се оповестява, че през вчерашния ден, в края на тридневния Свети Синод и в наличието на архиепископ Данийл и свещеник Иларион - двамата специфични пратеници на Вартоломей в Украйна, е оповестено, че "се дава автокефалия на Украинската черква ". Освен това се показва, че Филарет и Макарий са се оказали в схизма не заради догматични аргументи и се възвръщат техните позиции като свещеници и мястото им в църковната подчиненост.

Това значи и анулация (по-скоро непризнаване - бел.ред.) на анатемата, която на Филарет бе наложена от Руската православна черква през 2008 година

"Отменя се законността на Синодалното писмо от 1686 година, издадено поради тогавашните условия, с което се дава право посредством ойкономия Московският патриарх да ръководи Киевската митрополия ", се споделя още в решението.

Близо една трета от храмовете под контрола на Московската патриаршия се намират на територията на Украйна, въпреки че официално църквите принадлежат на тяхното паство и то взема решение кой нравствен лидер да следва.

Вчера митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните връзки в Московската патриаршия, предизвести, че в случай че украинските управляващи позволен конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална черква, хората ще излязат по улиците, с цел да защитят своите светини.

"Признаването на автокефалността на Украинската православна черква (УПЦ) ще докара до ерес в обществото, а намесата на страната в този въпрос опонира на Конституцията в страната ", съобщи и представителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

"Ситуацията с разделянето на църквата ще приключи с световна злополука. И 2014 година (когато в Украйна бе заменена властта, а Кримският полуостров бе причислен към Русия по силата на резултатите от извършения референдум), не ги научи на нищо: тяхната лодка се движи към скалата на личната им нелепост ", разяснява съветският посланик.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР