Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за

Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за ...

Вселенската патриаршия призна независимата украинската църква.Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна църква, с което на практика започва подготовката за признаване след повече от 330 години на украинска православна църква, независима от Московската патриаршия.

Русия отдавна се противи на този ход, като руският патриарх Кирил пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

"Изслушахме жалбата на Филарет Денисенко и Макарий. Прието е решение, че анатемата е била обявена по недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно по решение на Синода те бяха върнати в каноничното поле", заяви представител на Вселешенската патриаршия пред ТАСС.

Решението идва, след като предводителите на двете украински църкви - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич, поискаха от Константинополската патриашия и от вселенския патриарх Вартоломей да бъде издаден т.нар. томос за признаване на православна църква, независима от Московската патриаршия.

Светият Синод, заседавал в Истанбул, на практика признава двете църкви за канонични, но не предоставя томос.

Главата на Киевската патриаршия Филарет обяви, че смята в близките дни да свика Архиерейски събор с участието както на Киевската патриаршия, така и на представители на Украинската автокефална църква с митрополит Макарий и на Украинската православна църква към Московската патриаршия. "Това ще бъде обединяващ събор, който ще избере общ патриарх", добави той.

В официално съобщение на Вселенската патриаршия се съобщава, че вчера, в края на тридневния Свети Синод и в присъствието на архиепископ Данийл и епископ Иларион - двамата специални пратеници на Вартоломей в Украйна, е обявено, че "се предоставя автокефалия на Украинската църква". Освен това се посочва, че Филарет и Макарий са се оказали в схизма не поради догматични причини и се възстановяват техните позиции като свещеници и мястото им в църковната йерархия.

Това означава и отмяна (по-скоро непризнаване - бел.ред.) на анатемата, която на Филарет бе наложена от Руската православна църква през 2008 г.

"Отменя се законността на Синодалното писмо от 1686 г., издадено заради тогавашните обстоятелства, с което се предоставя право чрез ойкономия Московският патриарх да управлява Киевската митрополия", се казва още в решението.

Близо една трета от храмовете под контрола на Московската патриаршия се намират на територията на Украйна, макар че формално църквите принадлежат на тяхното паство и то решава кой духовен водач да следва.

Вчера митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните отношения в Московската патриаршия, предупреди, че ако украинските власти допуснат конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална църква, хората ще излязат по улиците, за да защитят своите светини.

"Признаването на автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) ще доведе до разкол в обществото, а намесата на държавата в този въпрос противоречи на Конституцията в страната", заяви и говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

"Ситуацията с разделението на църквата ще завърши с глобална катастрофа. И 2014 г. (когато в Украйна бе сменена властта, а Кримският полуостров бе присъединен към Русия по силата на резултатите от проведения референдум), не ги научи на нищо: тяхната лодка се движи към скалата на собствената им глупост", коментира руският дипломат.

Източник: banker.bg