Вселенската патриаршия не сплашва и няма да позволи да бъде

...
Вселенската патриаршия не сплашва и няма да позволи да бъде
Коментари Харесай

Голямото църковно поражение на Путин

" Вселенската патриаршия не сплашва и няма да разреши да бъде сплашвана ". Така Вселенския патриарх Вартоломей приключи една от службите си в църквата " Св. Фока " в Константинипол в края на септември. Въпреки невиждания напън от Кремъл и Руската православна черква през последните месеци, Вселенският патриарх остана неотстъпчив и продължи курс към предоставяне на самостоятелност на Украинската православна черква

Още по тематиката
Да мълчиш от боязън

Позицията на БПЦ за Украйна
19 окт 2018
Признаването на украинската черква заплашва с разединение православния свят

Руската православна черква прекрати връзки с Вселенския патриарх Вартоломей и заплаши със схизма поради Украйна
16 окт 2018
Кой се опасява от смяна на границите

Размяната на територии сред Сърбия и Косово може да отвори кутията на Пандора с евентуално разрушителни последствия за Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора
30 авг 2018
Втори митинг пред синода за седмица, приканват патриарха за интервенция

Седмица след отхвърли на архиереите да одобряват македонската покана за честване пристрастеностите към момента не утихват
22 май 2018
Защо му е на Путин? Ето за какво, господин министър председател

Бойко Борисов беше един от малцината ръководители на Европейски Съюз, усъмнили се в претекстовете на Русия да токсини някогашен съветски сътрудник във Англия
23 мар 2018
Конфронтацията с Русия: Вие мен почитате ли ме

Студеният лъх от Изток няма да спре скоро
16 мар 2018
Профилактика на губернията

Идването на съветския патриарх Кирил за националния празник на България донесе стрес за високите етажи на властта
9 мар 2018 " Хубава среща. " С тази имитация съветският патриарх Кирил разказва диалога си с вселенския патриарх Вартоломей в края на август тази година.

Всъщност за Кирил в срещата няма нищо хубаво. В патриаршеския замък в остарелия истанбулски квартал " Явуз султан Селим " - там, където в миналото е било сърцето на Константинопол, вселенският патриарх го уведомява че украинската православна черква ще бъде приета за самостоятелна. Ядосан, Кирил приключва визитата си и вместо на планувания в програмата обяд отива непосредствено към летището.

Причината за острата реакция е ясна. Това е неприятна вест както за съветския патриарх, по този начин и за Путин. В продължение на години идеолозите на режима в Москва се пробват да основат илюзията за възраждането на съветското великолепие. В нея Русия е още веднъж международна мощ, управлява всичко в рамките на тогавашната си империя и дружно с другите огромни страни, взема решение ориста на света. Православната черква има специфична роля в тази заблуда, която планува Москва да се трансформира в " Третия Рим " - освен политическият и военният, само че и религиозният център на империя, която се разгръща на два континента. Православието е съветският отговор на либерализма. " Човешките права са световна разкол ", съобщи преди две години патриарх Кирил.

На елементарен език признаването на дадена черква е сходно с признаването на дадена страна - един път приета от друга, тя може да влезе в публични връзки. Проблемът в Украйна е, че през последните близо три десетилетия там имаше три огромни православни църкви - единствено една от която бе приета и в общение с останалия православен свят - това е Украинската православна черква - Московска патриаршия, която е част от Руската православна черква и значим съставен елемент от съветската държавна машина, с всички последици за това в Украйна. Останалите две, непризнати, са Киевска патриаршия отпред с патриарх Филарет, и Украинска автокефална черква отпред с митрополит Макарий.

Желанието на Вселенската патриаршия да даде автокефалия (независимост) и да признае единна православна украинска черква от тези две непризнати срещна мощния отпор на съветската религиозна дипломация, която счита Украйна за своя територия и като една от най-големите православни църкви заплаши с обособяване от Вселенската патриаршия - ерес, който може да погълне целия православен свят.

С признаването на украинската черква за самостоятелна от Москва " Вторият Рим " - Константинопол, трансформира " Третия Рим " от държавна тактика в делюзия - нереална фантазия, която наподобява същинска единствено в коридорите на Кремъл. Идеологията обаче не е единствената потърпевша от решението на Вселенската патриаршия. Тази история има както политически аргументи да се случи, по този начин и политически последици. Украйна се бори за самостоятелна черква от 27 години, само че след окупацията на Крим напъните стават по-големи. За Киев това е първата огромна победа против Москва след началото на военните дейности преди повече от четири години. За Путин това е следващият пестник, който ускорява изолацията на режима му.

Извън политиката и идеологията за православния свят и християнството като цяло това е събитие от исторически мащаб. Отговорът на Москва беше да приключи връзките си с Вселенската патриаршия. Това може да се окаже най-големият ерес в християнството след великата схизма от 1054, когато Константинопол и Рим потеглят в разнообразни направления.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Религията е продължение на политиката с други средства

За Украйна обаче църковният въпрос е доста повече политически, в сравнение с набожен. Доказателство за това е, че разделянето в този момент не се случва по някакви догматични аргументи - сред Вартоломей и Кирил няма църковни разногласия.

" Руската православна черква е опасност за националната сигурност на страната ", съобщи преди време украинският президент Порошенко. Религията се оказа още един от фронтовете, които се отвориха след 2014 и анексирането на Крим и нашествието на Донбас сред Русия и Украйна. Руският разказ, който показва събитията като " гражданска и братоубийствена война ", има напълно действителни измерения за елементарните хора в Украйна, чиито синове, в случай че загинат на фронта, могат да срещнат отвод от опело от локалния духовник. От позиция на православната черква под съветско крило в Украйна те не са патриоти, биещи се за страната си, а предатели и убийци. В същото време пропагандата по съветските малките екрани афишира за фашисти и националисти всички в Украйна, които проявят даже бегли патриотични усеща, и това също не остава настрана от прочита на църковните среди в Украйна под московската патриаршия.

Отец Максим Лисак, професор по богословие и духовник на енория в Отава, Канада (канадски жител от украински произход), удостоверява, че съветската черква в Украйна се е компрометирала по време на размириците на Майдана през 2013. Причината съгласно нето е, че тя се е обвързала с режима на Янукович и е подкрепила гласно отхвърли от обвързване с Европейски Съюз за сметка на присъединяване на Украйна в евроазиазиатските упоритости на Путин. " Това е постоянно неточност за една черква - да се обвързва с режим, тъй като тя не е институция, а тяло Христово. След разкриването на корупционните практики на този режим какво биха могли да мислят хората за същата тази черква " пита риторично той.

" Всичко това евентуално е мощно дежа вю за вас, българите ", счита отец Максим Лисак пред " Капитал ", правейки паралел с украинския въпрос и българската битка за църковна самостоятелност през Възраждането. Според него, също както в тази ситуация с България, всяко придвижване за самостоятелност в исторически проект среща в началото мощна опозиция.

Руската слабост

Но от позиция на Москва залогът е доста повече от богословски - Украйна съвсем постоянно е била крайъгълен камък от всеки имперски план, какъвто сигурно може да се счита и евроазийският. В него църквата играе основна роля.

Според доктор Искрен Иванов (преподавател в катедра " Политология " в Софийския университет " Св. Климент Охридски " ) това е болна тематика за Русия точно заради нейния блян за историческа последователност и концепцията, че там, откъдето е тръгнала концепцията за Русия, съветската просвета и съветското културно цяло, е не Москва, а Киев и Киевското княжество. Според него отцепването на Украйна от съветската сфера на въздействие ги лишава от тази последователност. " Ако Украйна мине към Запада, те няма да имат опция да легитимират своята евразийска политика ", безапелационен е той.

" Ние в никакъв случай няма да се съгласим да се трансформират свещените канонически граници на нашата Църква. Защото Киев е духовната люлка на Светата Рус, както е Мцхета за Грузия или Косово за Сърбия " - по този начин патриарх Кирил съобщи по случай своя 70-годишен празник преди време. Отказвайки и да се причисли към Вселенската патриаршия в даването на автокефалия на Киев, РПЦ най-вероятно върви към самоналожена изолираност

[Reuters]

За мнозина в Москва като Александър Дугин - считан за идеолога на евроазиатската фантазия на Путин, " съветският свят е основан от Руската православна черква " и заради това в сходни очи загубата на православна легитимност в Украйна може да се счита за равнозначно на загуба на действителна земя и територия от Русия.

Но за разлика от нея обаче тя не се печели с танкове, а с доверие. Нещо повече - за сходни кръгове е повече от ясно, че появяването на солидна и единна украинска православна черква е доста мощен удар против неоимперските проекти в Москва.

Руската православна черква има и друга основна роля в режима на Владимир Путин. При влизането си в Кремъл през 1999 година той получи Русия на олигарсите, която бе изгубила студената война и всякакво морално предимство над Запада. В идващите години Москва влага големи суми в църквата, получавайки от нея благодарност, легитимност и обосновка за нов конфликт със Запада - свят към този момент на " джендъри " и " соросоиди ", от който може да ни избави единствено твърдата ръка на Владимир Владимирович и вярата в " обичайните полезности ". Наред с това следваше и опция за поддръжка на всевъзможни корумпирани политически режими - сходно на този на Янукович, или беларуския Лукашенко, стига те да декларират принадлежност към православните полезности.

Защо в този момент?

Само за последните две години Украйна насочи няколко съществени апела към Вселенския патриарх с молба да бъде дадена автокефалия. Това направи два пъти украинският парламент през 2016 и 2018, както и президентът Порошенко, който персонално посети патриарх Вартоломей.

Отделно Руската православна черква в Украйна (както формалните прессъобщения на Кремъл към този момент се обръщат към единствената към този момент приета черква в страната) губи доста огромен брой от вярващите си през последните години, което рискува да ги отблъсне трайно от църквата. " Освен в случай че не желаеме да имаме православна черква, която е към този момент ирелевантна за хората, нямаме избор, с изключение на да действаме в този момент ", счита отец Максим Лисак. При отхвърли на Руската православна черква да направи каквото и да е, с цел да реши казуса в Украйна в продължение на към този момент три десетилетия, и при съществуването на ясни канонични благоприятни условия вселенският патриарх няма причина да откаже интервенция в този проблем. Както проф. Дилян Николчев показа в изявление за в. " Дневник " преди няколко дни: " Трябва да се каже изрично – тук няма верови, догматичен спор. Той е в тази ситуация църковно-държавен. "

Силно доказателство за това е и намесата на американския Държавен департамент в тази ситуация, който преди по-малко от месец излезе с публична декларация в поддръжка на самостоятелната украинска черква като част от правото на членове на група свободно да ръководят своето изповедание.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Как следва да се развие църковният спор?

Формално даването на самостоятелност на една черква не е еднократен акт, а развой. С решението си от предходната седмица Вселенската патриаршия отстрани схизмата над водачите над двете църкви в Украйна и над техните почитатели. Следва Вселенският патриарх да прочете томос (декрет, с който афишира и обосновава това свое решение), с цел да даде зелена светлина украинските епископи да свикат църковен събор. На него следва да бъде определен първойерарх (патриарх), с което новата Украинска православна черква да бъде основана.

По всичко проличава, че макар целия напън Вселенската патриаршия няма да се поддаде и ще даде томос за украинска автокефалия в най-скоро време, като има доста сигнали, че той е даже към този момент написан. От друга страна, всяко нейно деяние до момента е било дублирано от все по-ясните дейности на РПЦ, че ще разгласи схизма и разкъсване с църквата майка. В тази игра обаче Русия рискува извънредно доста. Нейния залог е, че другите църкви ще се причислят към нея в натиска против ВП. Но това повишаване на залозите най-вероятно ще ѝ изиграе неприятна смешка, в случай че упованията ѝ не се осъществен. Например, до момента в който мнозина като сръбския патриарх Ириней са склонни да ги поддържат с писма против Константинопол, сръбските митрополити в синода е доста малко евентуално да гласоподават за разкъсване на връзки с патриарх Вартоломей, тъй като това ще ги сложи персонално в извънредно неловко състояние. Вселенският патриарх има доста повече въздействие по отношение на тях от Московския.

Също по този начин съветската черква ще разчита на мощна поддръжка в източните църкви, които поддържа съществено през последните години, в това число и с финансиране. Но през последните дни се виждат ясни знаци, че те няма да застанат против Вселенския патриарх, който още веднъж има доста повече въздействие по отношение на тях от Московския. РПЦ евентуално ще загуби и достъп до Атон, който е също под юрисдикцията на патриарх Вартоломей.

Така сега Москва рискува да остане напълно сама против всички, в цялостна изолираност и без ясна концепция по какъв начин би могла да излезе от нея. " Третият Рим ", наподобява, отива там, където и " Вторият Съюз на съветските социалистически републики " и фантазията за връщане на двуполюсния свят - в гробището за провалените политически планове. Какъв ще е отговорът на българската черква

Преди две седмици Светият синод на БПЦ отхвърли молбата на съветския патриарх Кирил за Всеправославен събор за решение на украинския проблем и вкара въпроса в комисия, където най-вероятно той ще бъде заровен. С това си деяние БПЦ, която с право може да се счита за една от най-близките църкви до Москва, сподели, че щом този път даже тя не е в положение да я поддържа, това значи, че патриарх Кирил е отишъл прекомерно надалеч. Не бива да се пропуща и фактът, че Светият синод през последните години претърпя сериозна промяна и членовете му с агентурно минало са към този момент малцинство. БПЦ също по този начин има близо 70-годишна история с родната схизма, при оповестяването на личната ни самостоятелност от Цариград, и паралелите с украинците не може да бъдат изцяло подценени за родните митрополити. Дори и да желае обаче, БПЦ има малко благоприятни условия за интервенция - главно заради слабия си престиж пред другите църкви и заради дребното благоприятни условия, с които разполага както откъм материални, по този начин и откъм човешки запаси. Аргументите

Според РПЦ изпращането на двамата йерарси в Киев е интервенция в нейна територия и загатна, че е склонна даже на оповестяване на схизма, като забрани на свои епископи да имат връзки с такива от Вселенската патриаршия. Не липсват и обвинявания в основаване на нов папа в Константинопол, както и в интервенция на злия Сорос и американците. Като професор по богословие обаче, о. Максим изрично отхвърля сходни обвинявания, тъй като в православната черква съществува строга подчиненост, като Вселенския заема своята позиция като " пръв измежду равни ". Нещо повече, съгласно Константинопол, томосът, който отдава Киевската митрополия към Москва през 17в. е деликатно написан, като точно думите " под грижата на " или даже на актуален език " под мениджмънта " и " за неопределен срок ", както и задължението да се загатва патриархът в Константинопол, не Москва, са доказателство, че Вселенския патриарх влиза в своите пълномощия и не нарушава каноничните устави. Според тях, това е направено заради множеството войни сред Османската и Руската империя, правейки съвсем невероятно съблюдението на земите от Киев от Константинопол.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР