"Вселената" на патриарх Вартоломей се разширява с две украински църкви,

...
"Вселената" на патриарх Вартоломей се разширява с две украински църкви,
Коментари Харесай

Руски свещеник: Да анатемосаме патриарх Вартоломей заради автономната украинската църква

"Вселената " на патриарх Вартоломей се уголемява с две украински църкви, разяснява "Независимая газета " решението на Константинополската патриаршия за даване на автокефалност на украинската черква.

"Константинопол лиши Киев от Москва " и Руската православна черква (РПЦ) упреква Вселенския патриарх, че разрушава основите на православието, отбелязва "Комерсант ". Светият синод на Константинополската черква взе през вчерашния ден историческо решение - анулира документа отпреди 330 години, с който Киевската митрополия е предходна под юрисдикцията на Московската патриаршия, разяснява вестникът. Междувременно бе свалена анатемата от непризнатия в православния свят Киевски патриарх Филарет и от лидера на Украинската автокефална черква Макарий. Константинопол възвърне към този момент ставропигията на Вселенския патриарх в Киев (статут на послушание директно на патриарха). Филарет съобщи, че се появява опция за основаване на единна поместна черква в Украйна.

РПЦ назова решенията антиканонично действие и опит да бъдат разрушени самите основи на каноничния строй на православната черква. Синодът на РПЦ ще създаде в понеделник стратегия за ответни дейности. Според специалиста по църковно-обществени проблеми Роман Лункин решенията на Константинопол са подготовка за събор, който ще насочи молба към Вартоломей да даде на Украинската православна черква томос (писмо) за автокефалия. Пренебрегнато бе мнението на РПЦ и на Украинската православна черква към Московската патриаршия (УПЦ към МП), също и на други църкви, подкрепили позицията на Московския патриарх Кирил. Константинопол счете за допустимо едностранно да преразгледа църковните граници, акцентира специалистът по религиозни и публични проблеми Роман Лункин. "Вартоломей може да срещне неприязън и конкуренция от страна на РПЦ и други църкви от каноничната си територия - в Турция, Западна Европа, Близкия изток и Съединени американски щати. Освен това Южна Осетия, Абхазия, Черна гора, Македония и африканските страни може да изискат томоси и за себе си. Ще стартират да се разпадат други патриаршии, ще се разклати целият православен свят ", предвижда Лункин.

Украинският президент Петро Порошенко позволи, че РПЦ ще продължи да работи в Украйна и откакто УПЦ получи автокефалия, отбелязва "РБК ", като се базира на пост, оповестен в Туитър от президента. Патриарх Филарет, представен в украинското издание "Гордон ", съобщи, че основаването на единна канонична черква в Украйна не значи, че в страната не може да има съветска православна черква. Филарет разясни, че РПЦ ще получи "равно право да съществува ", само че ще изгуби правото да се назовава украинска, прибавя "РБК ".

Константинополската патриаршия и нейните политически спонсори в Съединени американски щати нееднократно насочиха сигнали, че въпросът за автокефалията ще бъде решен, преди да стартира президентската акция в Украйна за изборите следващата година - църковната тематика не трябва да се асоциира директно с политическата, написа "Новая газета ". Началото на акцията е планувано за 31 декември - значи теоретично константинополският Синод, който се събира два пъти месечно, има още две съвещания в запас, пресмята всекидневникът. Независимо от тази къса "мирна пауза ", общото развиване на украинския църковен развой отслабва още повече позициите на Московския патриарх Кирил, твърди "Новая газета ".

Главата на Руската православна черква в чужбина митрополит Иларион акцентира: "Константинополският патриарх не може да си присвои привилегиите на папа, тъй като всички са равни. И би трябвало всичко това да се взема решение и да се работи съгласно каноните ", цитира реакцията му "Взгляд ". Според Иларион днешната спорна обстановка към украинската черква, провокирала ерес в църковния свят, е подбудена от въздействие на политиката върху Константинопол.

"Константинополският патриарх е станал доста подвластен от разнообразни страни, които желаят да се изостри разделянето сред Украйна и Русия, желаят да отслабят по какъв начин ли не " съветската власт и въздействието на Русия, счита духовникът. Решенията на Константинопол за Украйна ще влязат в историята като ерес на православната черква, уверен е историкът Роман Силантиев, представен в "Известия ". "Пряката интервенция в работите на друга черква " по думите му пред телевизия Ар Ти "руши вековната система от съглашения " след разцепването на християнството на католици и православни. Според Силантиев легализирането на разколниците ще сътвори проблеми освен на РПЦ, само че и на Румъния, България и Гърция, тъй като там също работят сходни групи от вярващи. "Всякакви разколници може да се провъзгласят за същински архиереи или свещеници ", съобщи той. Константинополската патриаршия няма канонично право да смъква анатеми и "според мен за такива дейности би трябвало да бъде прокълнат патриарх Вартоломей ", помества онлайн изданието "Нюз " мнение на архиепископ Климент, оглавяващ Синодалния информационно-просветен отдела на УПЦ към Министерство на правосъдието.

"Не имам вяра изключително в това, че Киевската патриаршия ще се сплоти с другата неканонична Украинска автокефална черква отпред с Макарий. Защото Макарий е изрично срещу обединените църкви да бъдат управлявани от Филарет, както последният упорства ", прибавя Климент. Създаването на единна самостоятелна черква в Украйна става още по-трудно поради казуса с радикалните националисти. Те още веднъж взеха да заграбват храмове на УПЦ към Министерство на правосъдието, тъй като енориашите ходели на черква "не там, където би трябвало ", показва "Лента ".

На 14 октомври националистите празнуват годишнина от основаването на Украинската въстаническа войска (забранена в Русия), по традиция провеждат факелни шествия и се сбиват с полицията. Сега радикалите получават и различен мотив за празник - църковна самостоятелност от Москва. Това основава огромен риск от присвояване на храмове и манастири, застрашена е и една от главните светини в православието - Киевско-Печерската лавра, сигнализира електронният вестник. И макар че Филарет единствено това мечтае - да се настани в Лаврата, очевидно не му харесва вероятността да провокира кръвопролитни конфликти сред вярващи и радикали. По всичко проличава, че църковният ерес в Украйна в една или друга форма е нещо неизбежно. А дали поради него ще избухнат конфликти на религиозна почва - ще научим към този момент доста скоро, добавя "Лента ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР