Всекитайското събрание на народните представители единодушно гласува днес за преизбирането

...
Всекитайското събрание на народните представители единодушно гласува днес за преизбирането
Коментари Харесай

Си Дзинпин беше преизбран за председател на Китай

Всекитайското заседание на народните представители единомислещо гласоподава през днешния ден за преизбирането на си Дзинпин на длъжността ръководител на КНР, заяви ТАСС.

Наскоро китайската конституция беше изменена по този начин, че един и същи човек да може да бъде преизбиран за държавен глава безграничен брой пъти. Това отвори пътя на Си Дзинпин за пожизнено преизбиране.

Той беше избран отново и за ръководител на Централния боен съвет на КНР – най-висшата държавна служба в ръководството на въоръжените сили. Военният съвет управлява Национално-освободителната войска на Китай и работи редом с партийния орган, ръководещ армията – военния съвет на Централен комитет на КПК, разяснява ТАСС. Често съставът на двата органа е еднакъв.

За заместител ръководител на Китай беше назначен някогашният началник на партийната специфична работа (Централна комисия на КПК за инспекция на дисциплината) Ван Цишън. За кандидатурата му гласоподаваха 2969 депутати, един беше „ срещу “, нямаше въздържали се.

През октомври 65-годишният Си Дзинпин влезе в устава на китайската компартия – невиждан акт, който го сложи паралелно до идеолога Мао Дзедун.

Руският президент Владимир Путин, който на следващия ден ще бъде избран отново за четвърти мандат, беше измежду първите, поздравили Си за преизбирането му отпред на Китай, оповестиха организациите Синхуа и ТАСС.

В приветствената депеша Путин показва убеденост „ в бъдещото сполучливо развиване на всеобхватното стратегическо партньорство сред Москва и Пекин за повишение на благосъстоянието и процъфтяването на народите на двете страни “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР