Всекидневното приемане на достатъчно количество вода е изключително важна предпоставка

...
Всекидневното приемане на достатъчно количество вода е изключително важна предпоставка
Коментари Харесай

Правилната хидратация намалява риска от камъни в бъбреците с 30%

Всекидневното приемане на задоволително количество вода е извънредно значима причина за здравето на бъбреците. Дехидратацията, изключително когато се трансформира в хронична, води до производството на урина с по-висока централизация на минерали и отпадъчни артикули. Това може да докара до образуването на кристали, които да повлияят на бъбречната функционалност и да допринесат за серия болести, като да вземем за пример камъни в бъбреците.

Адекватната хидратация понижава риска от камъни в бъбреците с 30 % Няколко фактора способстват за образуването на камъни в бъбреците. Дехидратацията несъмнено е един от тях. Поддържане на съответна хидратация спомага на урината да остане разредена, което понижава риска от формиране на камъни в бъбреците. Тяхната поява е по-вероятна при парещ и изсъхнал климат, съпроводен от непълен банкет на течности.

Камъните в бъбреците могат да обиден всеки, само че на най-силен риск са изложени мъже на възраст 30-60 години. Проблемът визира към 10-20 % от мъжете и към 3-5 % от дамите.

Проучванията демонстрират, че храните и течностите, които одобряваме постоянно, въздействат върху риска от формиране на камъни. Например възрастни хора с по-висок банкет на сол е по-вероятно да развият камъни в бъбреците. В същото време достатъчната хидратация понижава риска от болестта с тридесет %.

Според серия нови научни проучвания пиенето на задоволително вода може да има предпазен резултат върху бъбречната функционалност.

Бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма

Бъбречните камъни, известни още като нефролитиаза, се образуват когато отпадъчните артикули от кръвта се филтрират през бъбреците в урината. При прекомерно висока централизация на тези отпадъчни артикули в урината, те образуват кристали, които от своя страна се натрупват в бъбреците и се трансформират в камъни. След като един път се е образувал, камъкът ще се опита да премине през пикочната система. Възможно е дребни камъчета да бъдат отстранени, без да причинят проблеми, само че огромните могат да блокират уретрата, причинявайки мощна болежка, а от време на време и инфекции на пикочните пътища.

Бъбреците са една от най-активно работещите системи от органи в човешкото тяло. Тяхната съществена роля е да пречиства кръвта, като филтрира и отделя отпадъчни артикули (като урея и остатък на натрий) и да поддържа салдото от течности и електролити. Отпадъчният артикул от този развой под формата на урина минава в пикочния мехур, преди да бъде изхвърлен. Бъбреците извършват и други значими функционалности в тялото. Те създават хормони, които контролират производството на алените кръвни кафези и кръвното налягане. В същото време те задействат витамин D, който играе основна роля за здравето на костите.

От какъв брой вода се нуждаят бъбреците, с цел да работят оптимално добре?

Според рекомендациите на Европейския орган за сигурност на храните (ЕОБХ) дамите би трябвало да пият по към осем чаши от 200 ml, а мъжете по 10 чаши дневно. Пиенето на доста течности оказва помощ на бъбреците да изчистят натрия, уреята и отпадъчните артикули от тялото, което евентуално понижава риска от развиване на хронично бъбречно заболяване, съгласно откриватели от Австралия и Канада.

Откритията им не предлагат „ нападателно натоварване с течности “, което може да провокира странични резултати, само че дават доказателства, че умерено увеличеният банкет на вода до към два литра на ден може да понижи риска от спад в бъбречната функционалност.
Всеки човек е друг и нужното количество течности зависи от редица фактори като пол, физическа интензивност, климат и здравословно положение, както и бременност и кърмене. Трябва да се означи обаче, че някои хора с бъбречни болести и по-специално тези, чиито бъбреци са спрели да работят и са на лекуване като диализа, би трябвало да следят доста деликатно приема на течности.

Как да поддържаме бъбреците в оптимална форма?

1. Натуралната вода е най-здравословният избор, когато става въпрос за поддържане положителното здраве на бъбреците.
2. Препоръчва се приемането на по-малки количества вода в по-кратки промеждутъци от време.
3. Жените би трябвало да се стремят да пият към осем чаши от 200 мл течност дневно.
4. Препоръчителната норма за мъжете е с две чаши повече.
5. По време на по-топли метеорологични условия или при усилени физически извършения се предлага пиенето на повече вода, поради нарасналата загуба на течности при изпотяване.
6. Урината би трябвало да е със сламен или по-бледожълт цвят. По-тъмната урина е знак, че сме обезводнени.
7. Един от най-сигурните способи да бъдем задоволително хидратирани, когато сме в придвижване или упражняваме, е постоянно да държим бутилка натурална минерална или изворна вода на разположение.

Няколко елементарни промени в метода на живот, като да вземем за пример пиенето на целесъобразните количества течности, способстват за поддържане на бъбреците в оптимално здраве. Най-добрият избор за поддържане и възобновяване на хидробаланса в тялото постоянно и натуралната вода.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР