Всекидневно повечето от нас ползват асаньор - било от вкъщи

...
Всекидневно повечето от нас ползват асаньор - било от вкъщи
Коментари Харесай

Вижте най-големия асансьор в Европа и втория в света

Всекидневно множеството от нас употребяват асаньор - било от у дома до партера и назад, било на работното място, в мола, в търговски центрове и прочие Но през днешния ден щи ви разкажем за най-големия асансьор в Европа и втори по-големина в света. Това е Strépy-Thieu, който е двоен асансьор за кораби. Намира се в Белгия, на Canal du Centre в регион Валония в провинция Hainaut.

Строежът му е стартират през 1982 г. Открит е за употреба през 2002 година Повдига кораби с водоизместимост до 1350 тона. Разликата във височината сред горния и долния басейн е 73,15 метра. Намира се сред басейна на Еско и разделящия сектор (с надморска височина от 121,10 метра) към басейна на Маас, включително сектор от канала Брюксел-Шарлероа, стеснен от наклонената низина Ronquières (на север) и шлюза Viesville (на юг). Кръстовището сред Canal du Centre и канала Брюксел-Шарлероа се реализира в Seneffe. 

Асансьорът заменя шест структури - четирите асансьора за лодки на Canal du Centre и два шлюза, като в същото време разрешава ниска загуба на вода на равнището на водосбора. Това съставлява краят на стратегия за надграждане на размера на белгийските водни пътища от 1350 тона и разрешава прекосяването на лодки с подобен размер сред басейна на Маас и този на Еско.

Корабният асансьор се състои от две уравновесени камери, цялостни с вода. Те могат да се движат във отвесна низина без значение една от друга. Според закона на Архимед теглото на камерите не би трябвало да зависи от това дали в тях има транспортен съд или не. На процедура е мъчно да се поддържа непрекъснато равнище на водата, тъй че масата на камерите варира от 7200 до 8400 тона. Полезната дължина на всяка камера е 112 m, широчина 12 m, дълбочина от 3,35 до 4,15 m.

Всяка камера е окачена на 120 носещи кабела, които се хвърлят през водещи ролки с диаметър 4,8 m и се свързват с противотежести. 

Допълнителни 32 контролни кабела се употребяват за покачване и втурване на камерите. Диаметърът на всеки кабел е 85 мм. Масата на противотежестите е определена по този начин, че силата на опън на ръководещите кабели да не надвишава 100  kN.

Всяка камера се повдига от осем лебедки, задвижвани от четири електрически мотора чрез скоростни кутии. Камерата покрива височина от 73 метра за седем минути.

Корабният асансьор е дълъг 130 м, необятен 81 м, висок 117 м. За да се реализира структурна издръжливост и висока здравина на извъртане, той е построен от доста силно армиран бетон, тъй че тежестта е почти 200 000 тона. Водоустойчивите капаци на камерата могат да устоят на конфликти с кораби с водоизместимост до 2000 тона, при скорост до 5 км/ч.

Лифтът Strepi-Thieu също е туристическа атракция в провинция Hainaut. 

До 18 септември 2016 година той бе най-големия корабен асансьор в света, когато " сдаде короната " на лодковия въжен превоз Трите проломи на река Яндзъ. Благодарение на неповторимата си изработка китайският асансьор разрешава на 3000-тонни кораби да преодолеят 113-метровата височина за 40 минути, вместо за три часа през съществуващия дотогава различен метод.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР