Всекидневната употреба на малка чаша подсладена напитка може да увеличи

...
Всекидневната употреба на малка чаша подсладена напитка може да увеличи
Коментари Харесай

Плодовите сокове може да са опасни

Всекидневната приложимост на дребна чаша подсладена напитка може да усили риска от развиването на рак н 18%. Газираните питиета са свързани и със болести на черния дроб. Те имат неприятна известност. Заради наличието им на захар и добавките потребителите от време на време се стараят да ги заобикалят и с цел да утолят жаждата си избират да пият сиропи и сокове. Но това не е правилният метод, защото даже 100% чистите сокове не са по-добри от газираните питиета. Това написа в своя публикация френският публицист от Le Monde Натан Манн.
Докато нездравословните последствия от използването на газирани питиета от позиция на болесттите на сърдечно-съдовата система и диабета са добре известни, то връзката им с онкологичните болести не беше по този начин добре изучена. Изследване от 11 юли тази година, оповестено в British Medical Journal хвърля повече светлина върху казуса.
Според създателите му всекидневната приложимост на неголяма чаша подсладена напитка, газирано или плодов сок може да усили риска от развиването на рак с 18%.
Френски учени са провели проучване, разрешило да се откри корелационна връзка, изяснява Матилда Тувеу, началник на проучването.
Наблюдавахме данни на повече от 100 хиляди възрастни, които постоянно записаха продуктите, употребявани при хранене в интервала от 2009 до 2019 година. Интересуваше ни връзката сред подсладените питиета и риска от развиване на рак. Беше маркирано, че хората, които използват повече подсладени питиета имаха нараснал риск от ракови болести, като в частност ставаше въпрос за рак на млечната жлеза, изяснява специалистът.
Това проучване има своята полезност за вярната оценка на въздействието на разнообразни фактори на риск, добавя Ги Лоной от института по опазване на здравето и медицински проучвания във Франция. Той припомня, че другите типове рак еволюират и появяващите се разновидности от ден на ден се свързва със затлъстяването. По данни на интернационалната организация за проучване на рака наднорменото тегло и затлъстяването са причина за 3,6% от новите случаи на рак в целия свят през 2012 година
Изследването открива единствено корелацията, а не причинно-следствената връзка, само че откривателите от националния институт по опазване на здравето и медицински проучвания оферират някои пояснения. Остатъците от пестициди в соковете, питателните оцветители, придаващи цвят на газираните питиета ... доста от молекулите могат да имат избрана роля, само че резултатите демонстрират, че главният механизъм е захарта, счита Тувие.
Резултатите от проучването не пощадяват и друга категория от напитките - прясно изстисканите сокове и нектарите.
Струва ни се, че постъпваме здравословно, като пием плодов сок. Той, несъмнено, съдържат витамини, фибри и няма добавки, като изкуствените газирани питиета, само че от позиция на захарта на 100 мл, съдържат дози, съпоставени с тези в газираните питиета, добавя още Тувие.
По-рано бе оповестено нездравословното влияние на газираните питиета върху черния дроб. Ако се изпива една бутилка газирана напитка дневно, то рискът от развиване на заболяване на черния дроб нараства с 30%
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР